En stor lutläcka har inträffat på Billingsfors bruk i Bengtsfors kommun. Arkivbild.
En stor lutläcka har inträffat på Billingsfors bruk i Bengtsfors kommun. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Lut läckte från pappersbruk: "Har nått sjön"

Plötsligt började varm, frätande svartlut att läcka från pappersbruket i Billingsfors. Under natten inträffade dessutom ytterligare ett lutläckage.


Men på tisdagsförmiddagen hade räddningstjänsten fått bukt med problemen.

— Vi har inga resurser kvar där, utan har lämnat över till företaget. Läckaget ska vara stoppat, säger Christian Rådén, räddningschef i Bengtsfors kommun.

Det var på måndagskvällen som större mängder svartlut – en biprodukt från tillverkningen av pappersmassa – började läcka.

Hur mycket som läckt ut är ännu oklart, men enligt räddningstjänsten har läckan nått den intilliggande Laxsjön. Det bedöms dock inte ha någon akut miljöpåverkan.

— Vi vet inte exakt hur mycket det handlar om. Företaget har kunnat ta hand om en del själva också, säger Christian Rådén.

— En del lut har gått ut i sjösystemet. Men luten är vattenlöslig, så vi hoppas att den ska blandas ut en hel del.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

1 timme sedan
En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.