Två anställda på Domstolsverket i Jönköping sägs upp. Arkivbild.
Två anställda på Domstolsverket i Jönköping sägs upp. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Två på Domstolsverket uppsagda – säkerhetshot

Domstolsverket i Jönköping säger upp två personer efter att en säkerhetsprövning visat att de kan utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Det är naturligtvis allvarliga uppgifter, säger justitieminister Gunnar Strömmer.


Joakim Eklund, biträdande säkerhetschef på myndigheten, vill inte kommentera på vilket sätt de båda personerna anses utgöra ett hot. Han vill inte heller kommentera huruvida de har en relation till varandra, eller om det är två separata fall.

De båda personerna har enligt P4 Jönköping, som först rapporterade om fallet, arbetat på Domstolsverket i över fem år, bland annat med larm- och kameraövervakningssystem.

Löpande bedömningar

— Anledningen till att de säkerhetsprövas först nu är att vi bedriver ett löpande säkerhetsskyddsarbete. Det kan innebära att vissa verksamheter bedöms som säkerhetskänsliga och det kan ändras över tid, säger Joakim Eklund till TT.

Myndigheter behöver lagstöd för att säkerhetspröva medarbetare och kan därför inte pröva alla anställda, säger säkerhetschefen.

Hur ser ni på att två personer som ni bedömer utgör ett hot mot rikets säkerhet har kunnat arbeta på Domstolsverket i fem år?

— Jag har inga kommentarer om det, säger Joakim Eklund.

"Allvarliga uppgifter"

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) uppger att regeringen har informerats om fallet.

— Det är naturligtvis allvarliga uppgifter. Jag välkomnar att Domstolsverket och andra delar av rättsväsendet bedriver ett seriöst säkerhetsarbete, och också i det här konkreta fallet vidtagit de åtgärder de tycker är nödvändiga, säger han.

— Jag tycker att det är bra att myndigheterna nu är offensiva i ett läge där vi vet att riskerna för otillbörlig påverkan, infiltration och annat är stora.

TT har sökt Säkerhetspolisen (Säpo) som vill inte kommentera fallet. Säpo uppger dock att det är den anställande myndigheten som ansvarar för att en säkerhetsprövning av de anställda görs.

TT
/
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

1 timme sedan
Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.