Integritetsskyddsmyndigheten attackerades. Arkivbild.
Integritetsskyddsmyndigheten attackerades. Arkivbild. - Foto: IMY/Integritetsskyddsmyndigheten

Cyberattacker mot myndigheter – polisanmäls

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) polisanmäler den överbelastningsattack som drabbade myndighetens webbplats. Det berättar Per Lövgren, pressansvarig på IMY, för TT. Andra myndigheter är också drabbade.


Enligt Aftonbladet uppger en prorysk hackergrupp på Telegram att den attackerat myndighetens webbplats, samt andra svenska hemsidor. Lövgren kan inte bekräfta de uppgifterna.

— Vi vet inte vilka som ligger bakom det här, säger han.

IMY upptäckte attacken vid 8-tiden på tisdagsmorgonen.

— Vi vidtog olika åtgärder och det tog ett tag för oss att förstå vad som hade hänt, säger Lövgren.

Även riksdagens webbplats har tekniska problem. Besökare möts av ett meddelande om att det kan vara svårt att nå delar av hemsidan.

— Vi vet inte vad problemen beror på, det tittar vi på just nu, säger riksdagens pressekreterare Lena Parkvall till TT.

Kronofogden, Finansinspektionen och Försäkringskassan har också drabbats. Karin Franck, pressekreterare på Finansinspektionen, säger till Aftonbladet att myndighetens hemsida blivit utsatt för en belastningsattack men att den fungerar igen.

På Försäkringskassan vet man ännu inte vad problemen beror på.

— Vi jobbar med att lösa problemet, säger Gustav Berg, pressekreterare på Försäkringskassan, till TT.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

1 timme sedan
Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.