I "Nyhetsmorgon" diskuterades epa-traktorer.
I "Nyhetsmorgon" diskuterades epa-traktorer. - Foto: Skärmavbild/TV4/Nyhetsmorgon

Tittarna om epa-förslaget i Nyhetsmorgon: "Idiotiskt"

Kör ditt barn med trimmad epa-traktor? Då ska föräldrarna straffas. Det tycker åtminstone Expressens ledarskribent Linda Jerneck som medverkade i TV4:s "Nyhetsmorgon". Men alla tittare håller inte med.


I "Nyhetsmorgon" på TV4 bjuds det dagligen på inslag, intervjuer och matlagning och i fredags var det en nyhetspanel – bestående av advokaten Thomas Bodström, DN:s kulturchef Björn Wiman och Expressens ledarskribent Linda Jerneck – som tog plats i studion.

Att EU-parlamentet röstat för att höja åldersgränsen, från 15 år till 16 år, för att framföra epa-traktorer, var föremål för panelens diskussion. Och Jerneck konstaterade snabbt att hon inte tror att en höjd åldergräns kommer spela någon större roll sett till olycksstatistiken. 

– Epa-traktorerna ger en viss frihet för ungdomar som bor där det inte finns så mycket kollektivtrafik. Jag skulle säga att det viktiga, om man vill göra något åt olyckorna, är att se till att man får stopp på trimmandet och då tycker jag att man ska ska sätta åt föräldrarna. Ta pappas lapp om det är så att tonåringen kör trimmad epa-traktor, sa hon i programmet. 

EU vill höja åldersgränsen för de som kör EPA-traktorer

Foto: Skärmavbild/TV4/Nyhetsmorgon

Epa-förslaget delar "Nyhetsmorgon"-tittarna i två läger

Efter sändningen delade man ett klipp från nyhetspanelens diskussion på Facebook. 

"Få stopp på trimmandet av epa-traktorer  – annars ska pappas körkort ryka, tycker Expressens ledarskribent Linda Jerneck. Håller du med?", stod det i inlägget.

Och bland tittarna som svarade på frågan gick åsikterna isär. Så här skrev några av de som var positiva till förslaget:

"Fantastiskt bra."

"Helt rätt! Vi föräldrar ansvarar för våra barn och deras uppfostran!"

"Helt rätt! Bra förslag."

"Absolut! Föräldrarna är ju ansvariga! Tror det är enda sättet att minska trimmandet, och därmed dödsolyckor."

"Som förälder har du ett ansvar för dina barn fram tills dess att de är myndiga så jo. Föräldrarna borde vara de som får ta del av smällen."

Ulf Kristersson: Behåll 15-årsgränsen för EPAFoto: Skärmavbild/Facebook/Nyhetsmorgon

Andra tittare var kritiska till förslaget och ifrågasatte hur det skulle fungera i praktiken. Så här skrev några av dem: 

"Måste finnas ett ansvar på den som framför fordonet. Man kan inte mer än informera vad som gäller som förälder. Även under utbildningen får de lära sig vad som gäller. Man kan inte vara med sin ungdom i alla lägen såklart så ansvaret måste ändå ligga på den som kör."

"Vilket idiotiskt förslag, är man 15 år så får man ta ansvar för sitt eget handlande vid alla brott."

"Tycker att det är fel att föräldrarna ska mista körkortet, straffa ungdomen istället. Ta fordon från dom och en rejäl bot. Fordonet får du lösa ut. Även om det är föräldrarna som får betala, så skriv den i ungdomens namn så det svider lite."

"Vilket idiotiskt förslag!! Vem bestämmer vilket körkort som ska dras?? Om föräldrarna inte har körkort?? Om man inte har föräldrar???"

"Och om föräldern inte har körkort då?"

Kommunalrådet om EU-omröstningen: "Ett nederlag för ungdomar i glesbygd"

Foto: Skärmavbild/Facebook/Nyhetsmorgon

16-åring körde A-traktor i 200 kilometer i timmen – försökte fly från polisen

Vad tycker du om förslaget? Rösta i pollen nedan!

TV4
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Linda Jerneck?