Den 3 mars tog SJ över SL:s pendeltågstrafik i Stockholmsregionen.
Den 3 mars tog SJ över SL:s pendeltågstrafik i Stockholmsregionen. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Johan Jeppsson / TT

Raseri mot att SJ tar över pendeltågtrafiken: ”Hur tänkte ni”

Den 3 mars 2024 tog SJ över pendeltågstrafiken i Stockholmsregionen. Resenärerna har delats i två läger efter övertagandet, och nu svarar SJ på resenärernas kritik.


Sedan 2016 har MTR ansvarat över pendeltågtrafiken i Stockholm, men efter att inte ha nått förväntade nivåer sades samarbetet mellan dem och SL upp i förväg. Det har nu resulterat i att SJ tagit över pendeltågstrafiken i Stockholmsregionen.

Från och med den 3 mars ska istället SJ:s tåg täcka de 54 stationerna som knyter ihop Stockholm med Gnesta, Södertälje och Nynäshamn i söder till Bålsta, Märsta, Arlanda och Uppsala i norr. Detta över den 241 kilometer långa rälsen.

Från och med den 3 mars inleddes samarbetet mellan SJ och SL över pendeltågtrafiken. Foto: Henrik Montgomery/TT & Tim Aro/SvD/TT

Här är Sveriges mest försenade avgångar 2023

Resenärernas kritik mot SJ

I och med övertagandet av trafiken delade SJ beskedet med följarna på Facebook. Reaktionerna har dock varit starka.

I inlägget har flera åsikter av negativ karaktär nu vädrats från följare och resenärer.

”Hur tänkte ni att ni ska klara av att köra tågen här när inte regional trafik fungerar speciellt bra? Man får alltid kosta på sig en övernattning där man ska ha möte pga alla förseningar”, skriver en resenär.

"Länge sedan man kunde lita på SJ nu blir det antagligen värre".

”SJ när man inte har andra mål i livet att passa”, skriver en annan irriterat.

”Jag tror inte att du kan hitta lösningar innan dess på problemen med tågstopp på dina regionala resor och prata sedan om att börja köra förortståg. Vi kommer verkligen att lida”.

SJ svarar: Därför är tågen aldrig i tid

Foto: Skärmavbild Facebook/SJ AB

Alla kommentarar har dock inte vara kritiska. En del välkomnar istället SJ:s övertagande av pendeltågstrafiken i Stockholmsregionen.

”Kan ni ta över tågen i Västra Götaland från Västtrafik med? Jag skulle vilja se flera tåg mellan Göteborg och Borås så att jag slipper köra bil varje dag…”

”Hejja SJ”

”Lycka till!”

Foto: Skärmavbild Facebook/SJ AB

SL delar ut 200 000 gratis kort – här är villkoren

SJ:s svar på kritiken: "Varmt mottagande"

När Nyheter24 når SJ Stockholmstågs kommunikationschef, Stina Petrini, svarar hon i ett mejl att då man tagit över trafiken med kort framförhållning kommer inga större förändringar att genomföras på kort sikt.

"Vi tar över trafiken med mycket kort framförhållning. Därför kan vi inte genomföra några stora förändringar i samband med trafikstart. Det viktigaste på kort sikt är att säkerställa en så stabil trafik som möjligt. Så fort som möjligt ska vi därefter se över vilka förändringar som ska göras", skriver hon. 

När det kommer till kritiken som riktats mot övertagandet, anser Petrini snarare att man fått ett varmt mottagande, men att man kommer arbeta hårt för att säkra en välfungerande pendeltågstrafik i Stockholm.

"Vi har fått ett väldigt varmt mottagande av såväl medarbetare som resenärer. Pendeltågstrafiken är en viktig pulsåder som många boende i Stockholmsregionen är beroende av. Vi ska nu arbeta hårt för att säkra en robust, tillgänglig och välfungerande pendeltågstrafik i Stockholm. Vi hade inte tagit oss ann uppdraget om vi inte trodde att vi kunde åstadkomma väsentliga förbättringar, men man måste vara förberedd på att det är ett stort arbete som kommer att ta lite tid", skriver Stina Petrini till Nyheter24. 

SJ utökar tågtrafiken – här är sträckorna som får fler avgångar

SJ
/
SL
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!