En man och en kvinna i Gullspångs kommun åtalas för hot mot en lång rad tjänstemän och politiker. Arkivbild.
En man och en kvinna i Gullspångs kommun åtalas för hot mot en lång rad tjänstemän och politiker. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

"Vikingasekt" åtalas för omfattande hot

Två ledande personer i vad som har kommit att kallas för en "vikingasekt" i Gullspångs kommun åtalas. De misstänks för bland annat olaga hot mot en lång rad tjänstemän och politiker, skriver Dagens Nyheter.


Gruppen har enligt åtalet i timslånga videor på internet framfört flera olika konspirationsteorier och de vill se en annan världsordning. Dessutom vill de avsätta – och avrätta – personer i maktposition. Enligt DN har de skickat "kallelser" till avrättningar via e-post till målsägandena.

En kvinna i 60-årsåldern är huvudmisstänkt.

— Hon är något slags självutnämnd ledare för den här grupperingen, säger Martin Westeröd, åklagare i Borås, till TT.

En äldre man åtalas på några punkter.

— Han har bland annat varit med i ett möte där det uttalats uttryckliga hot, som följts upp med att man visat olika platser där avrättningarna ska äga rum.

I flera videor visar "vikingasekten" upp det de kallar sin galge, ett rangligt bygge under ett äppelträd på gården där de håller till. I en video berättar den åtalade kvinnan – som kallar sig för kejsarinna – att "alla mot mänskligheten fientliga administrationer" ska kapitulera.

Totalt finns omkring 30 målsägande. En politiker i kommunen har lämnat sina uppdrag till följd av hoten.

TT
/
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!