Fyra personer anhölls i samband med en Säpoinsats i Tyresö under torsdagen.
Fyra personer anhölls i samband med en Säpoinsats i Tyresö under torsdagen. - Foto: Anders Wiklund/TT

De gripna i Säpos tillslag på Tyresö har kopplingar till IS i Somalia

De fyra personer som greps vid Säkerhetspolisens tillslag i Tyresö på torsdagen kan kopplas till terrorgruppen Islamiska staten i Somalia, uppger Säpo för SVT.


– Vi har kunnat konstatera att det finns kopplingar till IS i Somalia, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till SVT.

Hallström uppger vidare att personerna är "relativt unga" och att man inte utesluter fler gripanden.

Enligt SVT är två av de gripna män i 20-årsåldern som tidigare dömts för brott.

TT har varit i kontakt med advokaterna för tre av personerna, som inte kan kommentera hur de ställer sig till misstankarna.

– Det är yppandeförbud i hela utredningen så jag kan inte säga något, säger advokat Nils Svantemark som försvarar en av personerna.

Flera åtgärder

Adam Isaksson Samara, presstalesperson vid Säpo, säger till TT att en rad åtgärder vidtas i utredningen efter torsdagens tillslag.

– Det är svårt att gå närmare in i detalj i vad de åtgärderna är, men det har genomförts husrannsakningar, det har tagits beslag, och där får utredningsarbetet ta vid.

Han säger att tillslaget föranleddes av en utredning som bedrivits "under en längre tid" tillsammans med polisen.

– Så som underrättelseläget såg ut inför den här insatsen gjordes bedömningen att vi behövde agera för att avvärja hot och stoppa misstänkt brottslighet.

Organiserad brottslighet

De fyra personerna kopplas enligt Säpo även till grov organiserad brottslighet.

Det var strax före klockan 14 på torsdagen som Säpo och polisen slog till mot en lokal i Tyresö som hyser en islamisk kulturförening. Tillslag gjordes även på flera andra adresser och vid åtminstone en husrannsakan togs vapen i beslag.

Personerna misstänks för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott. Senast på söndag måste åklagaren begära dem häktade eller släppa dem på fri fot.

TT
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!