En grupp personer, majoriteten ungdomar, blockerade ingångar till Riksdagshuset på måndagen.
En grupp personer, majoriteten ungdomar, blockerade ingångar till Riksdagshuset på måndagen. - Foto: Christine Olsson/TT

Greta Thunberg blockerade dörrar till riksdagen

Greta Thunberg och flera andra klimataktivister sittstrejkade framför riksdagens huvudingångar. Vi sitter här för att protestera mot det pågående system som leder till att folk dör som en konsekvens av klimatkrisen redan i dag, sade Thunberg till TT.


Aktionen inleddes på måndagsmorgonen utanför riksdagens två huvudentréer och avbröts vid tolvtiden. Då lämnade de omkring 20 demonstranterna portarna självmant.

Utöver klimataktivisterna deltog en grupp forskare, klädda i vita rockar, i aktionen.

Protestens syfte var att trycka på för "omedelbara drastiska utsläppsminskningar", enligt Thunberg.

— Politiker och makthavare har i årtionden ignorerat aktivister, unga och forskare. I stället gynnar de ekonomiska kortsiktiga intressen, sade hon.

Demonstrationen var inte tillståndsgiven. Då enbart huvudentréerna var blockerade kunde riksdagsledamöterna ta sig in via andra ingångar.

Protesten var inte riktad specifikt mot riksdagen. Platsen ska enligt Thunberg ses som symbolisk.

— Riksdagen symboliserar ju en enorm makt. Vi ser det som en skyldighet att höja våra röster när makthavare agerar på ett sätt som direkt leder till skada, säger hon.

Polisen bedömde att protesten inte störde riksdagens verksamhet i någon större utsträckning och tog inte något beslut om att bära bort aktivisterna från portarna.

— Bedömningen, än så länge, har varit att deras grundlagsskyddade rättigheter väger tyngst i sammanhanget, sade polisens presstalesperson Daniel Wikdahl på måndagsmorgonen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!