Hovrätten för Nedre Norrland sänker straffet för en man som tingsrätten dömt till 18 års fängelse. Mannen döms istället till 16 år, bland annat för att han handlat impulsivt.
Hovrätten för Nedre Norrland sänker straffet för en man som tingsrätten dömt till 18 års fängelse. Mannen döms istället till 16 år, bland annat för att han handlat impulsivt. - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Man ihjälhuggen i sitt hem – mördaren får sänkt straff i hovrätten

När den 32-årige mannen återvände från en fiskeresa ertappade han en inbrottstjuv i sitt hem. Tjuven högg ihjäl mannen och dömdes till 18 års fängelse. Men hovrätten sänker straffet, bland annat för att mördaren anses ha agerat impulsivt, rapporterar Dagens Juridik.


I juni förra året ringde en man i Hamrånge i Gävle kommun larmnumret 112 och uppgav att han blivit knivhuggen men hans liv gick inte att rädda.

Inbrottstjuven, en då 30-årig man som var narkotikapåverkad, dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse men nu sänker hovrätten för Nedre Norrland straffet med två år.

I tingsrätten yrkade gärningsmannen att hänsyn skulle tas till hans bristande impulskontroll. Men rätten ansåg att han kunde besinnat sig och avslog yrkandet.

I hovrättens pressmeddelande efter domen sägs att det finns försvårande omständigheter i fallet som att mordet skett efter inbrott och att offret dödades i sitt eget hem och att skulle kunna tala för att straffet ska vara 18 år.

Men hovrätten anser också att gärningsmannen agerat impulsivt under ett hastigt händelseförlopp och med likgiltighetsuppsåt. Hovrätten dömer därför till 16 år.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!