Giftinformationen får fortsatt många samtal om förgiftningar av lustgas. Arkivbild.
Giftinformationen får fortsatt många samtal om förgiftningar av lustgas. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Lustgastrenden fortsätter – ger nervskador

Giftinformationscentralen ser ingen minskning av den skadliga användningen av lustgas. Främst är det unga vuxna som drar i sig gasen och får skador.


Fakta: Lustgas ger rus

Lustgas är ett läkemedel som används som smärtlindring, till exempel vid förlossningar. Icke medicinsk lustgas används som drivgas, huvudsakligen i gräddsifoner.

Lustgas kan köpas i små silverfärgade patroner och stora tuber. Gasen kan inhaleras direkt från patronen/tuben eller genom att fylla en ballong med lustgasen och sedan andas in från ballongen.

Lustgasen ger ett rus på 1–2 minuter som skapar avslappning och fnittrighet. Det kan också ge smärtlindring och hallucinationer.

När lustgas inhaleras direkt från gastuber eller via ballonger får personen i sig koncentrerad gas. Detta skiljer sig från den gas som används inom vården, som är utblandad med syrgas och ges av utbildad vårdpersonal som kontrollerar mängden och styrkan.

Källa: Region Stockholm

Trenden med att använda lustgas verkar därmed hålla i sig och informationskampanjerna från Giftinformationscentralen (GIC) ser inte ut att bita. Det framgår när de presenterar sin årsrapport med data för 2023.

Många samtal är från sjukvården och handlar om personer som har allvarliga skador som nervskador och blodproppar efter upprepat bruk av lustgas. Framför allt handlar det om personer som är mellan 20 och 30 år.

Men även yngre testar. Enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har 14 procent av de som går i tvåan på gymnasiet någon gång provat lustgas. Bland niondeklassarna ligger andelen på omkring 5 procent.

Kissar på sig

Tar man lustgas upprepade gånger i berusningssyfte slår det ut vitamin B12 i kroppen. Det ger nervskador. Man kan exempelvis bli fumlig, få domningar och kissa på sig.

Man kan också få svårt att stå och gå. Andra symtom är ångest, psykos och demensliknande symtom. Det ger också ökad risk för blodproppar i lungorna och hjärnan. Nervskadorna kan gå tillbaka om man slutar helt att missbruka lustgas men vissa skador kan bli livslånga.

— Har man redan låga nivåer av vitamin B12 sedan innan, om man till exempel är vegan, är riskerna ännu högre för nervskador, säger Johanna Nordmark Grass, medicinskt ledningsansvarig på Giftinformationscentralen, och påpekar att det inte hjälper att ta extra B-vitamin för att vara säker.

Inte narkotikaklassat

Lustgas är inte narkotikaklassat i Sverige och det är inte olagligt att sälja gasen för privat bruk. Regeringen har gett flera myndigheter i uppdrag att informera om riskerna med lustgas och vill dessutom utreda en åldersgräns.

Totalt inkom 598 frågor om lustgas till GIC.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!