En av pistolerna som hittades vid mannens bostad. Bild från polisens utredning.
En av pistolerna som hittades vid mannens bostad. Bild från polisens utredning. - Foto: Polisen

Historiskt hård vapendom efter dubblerade straff

Två halvautomatiska pistoler hittades vid en husrannsakan i Piteå. Nu döms en man till fem års fängelse, i en historiskt hård dom sedan straffen skärpts. Lagstiftningen får genomslag, säger åklagare Joseph Ricken.


Fakta: Skärpta straff för grovt vapenbrott

Den 1 januari 2024 skärptes straffet för:

grovt vapenbrott

grovt brott mot tillståndsplikten för explosiva varor

grov vapensmuggling

grov smuggling av explosiva varor

Straffskalan skärptes från fängelse i 2–5 år till fängelse i 4–7 år.

Domen i Luleå tingsrätt är den första som rör ett grovt vapenbrott sedan lagändringen den 1 januari i år, då minimistraffet skärptes från två till fyra års fängelse.

— Jag är nöjd med utgången och den visar att det blir rätt höga straff snabbt med den nya lagstiftningen, särskilt i det här fallet då det var fråga om flera vapen och i en kriminell miljö, säger Joseph Ricken.

Det var i början av året som polisen fick uppgifter om att mannen sysslade med narkotikahandel från sin bostad. Vid en husrannsakan hittades två pistoler och ammunition.

Kriminell verksamhet

Mannen som är i 40-årsåldern invände att andra också haft tillgång till utrymmena och förnekade brott, men Luleå tingsrätt anser att han är överbevisad, bland annat då hans dna hittats på vapnen och bilder finns på dem i hans mobil.

Straffet blev fem års fängelse då det rör sig om två kraftfulla pistoler och mannen "uppenbart var involverad i kriminell verksamhet", skriver rätten.

En av pistolerna som hittades vid mannens bostad. Bild från polisens utredning.

Johan Gustafsson, kriminalinspektör på Nationellt skjutvapencenter som följer utvecklingen efter lagändringen, är nöjd med att brottet rubriceras som grovt.

— Lagändringen skulle inte påverka gränsdragningarna av de olika graderna av vapenbrott, utan bara generellt höja straffnivån. Vår farhåga var att de höjda straffen kunde påverka bedömningarna, men det verkar de inte ha gjort i detta fall, säger han.

Fyrdubblade straff

Straffet för grovt vapenbrott har skärpts i flera omgångar och har fyrfaldigats sedan 2018, då minimistraffet var ett år. Enligt Johan Gustafsson är brottet ett av de mest effektiva medlen för att komma åt gängkriminella.

— De här brotten träffar mot rätt personer, det vill säga sådana som är beredda att använda vapen, sälja eller överlåta till dem som är beredda att använda dem.

Den som nu tar på sig uppdrag att hantera vapen mot betalning kan räkna med långa fängelsestraff, säger han.

— Om du tar chansen att förvara ett vapen åt någon annan eller transportera det, även om du är 18 år, så kan det bli fyra års fängelse och ditt liv är förstört. Det är ett extremt allvarligt brott.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!