Systembolaget rör upp åsikter efter ett inlägg i sociala medier.
Systembolaget rör upp åsikter efter ett inlägg i sociala medier. - Foto: Martina Holmberg/TT & Geir Olsen

Kundernas ilska mot Systembolaget: "Sluta med er propaganda"

Systembolaget har monopol på försäljning av alkohol i Sverige. Deras arbete går även ut på att jobba hållbart, något som väckt starka reaktioner i sociala medier. Detta efter att företaget delat information om sitt arbete för ett klimatsmart Systembolag.


Systembolagets historia
  • Det statligt ägda företaget Systembolaget grundades den 1 oktober 1955 efter att motboken, som reglerade svenskarnas drickande, avskaffats. 
  • Efter införandet av monopolet får Sveriges befolkning köpa alkohol utan ransonering.
  • Från början fanns 247 butiker på 147 orter som gick samman till ett rikstäckande bolag som fick namnet Nya Systemaktiebolaget.
  • Systembolagets uppdrag är att sälja alkohol utan vinstintresse, samtidigt som man arbetar för att begränsa problemen det kan medföra. 
  • I Sverige finns i dag 448 butiker och omkring 480 ombud dit man kan beställa varor till. Varje kommun har således minst en butik. 

Källa: Systembolaget

Det statligt ägda företaget Systembolaget har monopol på alkoholförsäljning i Sverige. Företagets uppdrag är att sälja alkohol med ansvar och god service som informerar om skadeverkningar. Det är också att arbeta hållbart för att minska den negativa påverkan produktion och försäljning har på klimat och miljö.

Systembolagets okända kravlista på sina anställda

Systembolaget har monopol på försäljning av alkohol i Sverige. Foto: Pressbild Systembolaget

Systembolaget delar information om hållbarhetsarbetet

Just hållbarhetsarbetet är något företaget då och då delar med sig av till kunder och följare i sociala medier. 

I ett inlägg på Systembolagets Facebook-sida har de nyligen informerat kunder om ”den gröna lappen” som finns på hyllor där hållbara produkter säljs.

"Vi vill att det ska vara enkelt att hitta det du söker hos oss. Kika efter den gröna lappen om du vill hitta drycker som odlats, producerats och förpackats på ett mer hållbart sätt. Har du sett den i butik? Om inte så hittar du våra mest hållbara drycker genom att titta efter den gröna lappen med de tre kriterierna på hyllans kant. Eller fråga oss i butiken så hjälper vi gärna till", skriver de i inlägget som nu rört upp en hel del känslor.

Systembolaget: Så mäter vi om du är för berusad för att handla

Kundernas hårda kritik mot Systembolagets hållbarhetsarbete

Detta har dock rört upp en hel del åsikter och många vädrar nu kritik mot företaget då man anser att hållbarhetsarbetet i själva verket inte är hållbart.

"Varning för falsk marknadsföring då alla produkter jag köpt genom åren inte hållit mer än max några timmar", skriver en kund.

En annan kritiserar beslutet att ta bort plastkassen från butikerna.

"Först tar ni bort plastkassen man bar hem sina inköp i för att plast inte är miljövänligt. Sen bestämde ni att leverantörerna ska börja använda plastflaskor för att plast plötsligt är miljövänligt. Den ena handen vet tydligen inte vad den andra gör".

"Hållbara??? Trams...", skriver en annan.

En person tycker snarare att företaget sysslar med propaganda.

"Sluta med er propaganda och reklam och gör ert jobb, sälj alkohol".

Det finns även de som anser att Systembolaget lägger över ansvaret på kunderna.

"Hmm, den lätta vägen ut, att lägga ansvaret på en enskild individ. Jag källsorterar, återvinner, återanvänder, men även i duktiga Sverige kommer det ut massor av plast i naturen, avsiktligt eller oavsiktligt. Det är förpacknings- och återvinningsindustrin som måste ta ett större ansvar. Faktum är att enbart 50% av alla Pet-flaskor är av återvunnet material. 60% av glasflaskorna är det. 90% av allt glas i Sverige återvinns, 10% av plasten. Men det har inte SB tagit med i sin hållbarhetskalkylering". 

Knepet på Systembolagets hemsida du säkert missat

Foto: Skärmavbild Facebook/Systembolaget
Foto: Skärmavbild Facebook/Systembolaget

Ändringen på Systembolaget – efter 56 år: "Hej då..."

Systembolaget slutade sälja plastpåsar 2023. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Alkoholen som passar allra bäst till chips och dipp – enligt Systembolaget

Systembolagets svar till kunderna

I flera kommentarer har dock företaget svarat kunderna och bemött kritiken.

”Hej! Jag skulle säga att det viktiga är att vi slänger allting där det hör hemma och inte slänger det i haven. Om man återvinner och pantar så hamnar det där det hör hemma”.

”Alla har rätt att göra sina egna val, det vi vill är att man ska kunna göra informerade beslut. Om man tänker på just själva serveringen kan man alltid hälla upp i en karaff och ställa på matbordet så får man det bästa av två världar”.

"Hej! Superhållbart! Har du nånsin råkat tappa en PET flaska i trappan eller en glasflaska. Kan av egen erfarenhet när man av misstag råkar jonglera med en flaska i butiken säga att PET är mycket hållbart. Glas inte riktigt lika mycket och gör dessutom mycket mer ont att få på foten".

Foto: Skärmavbild Facebook/Systembolaget
Foto: Skärmavbild Facebook/Systembolaget
Foto: Skärmavbild Facebook/Systembolaget

Tre falska myter om alkohol – enligt alkoholforskaren

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!