- Foto: Javad Parsa & Pexels

Tre falska myter om alkohol – enligt alkoholforskaren

Är det bra med ett glas vin om dagen? Och stämmer det att alkohol hjälper dig att somna? Alkoholforskaren Sara Wallhed-Finn slår hål på tre vanliga myter om alkohol.


Fakta: Socialstyrelsens riktlinjer för riskbruk av alkohol

De nya riktlinjerna som Socialstyrelsen presenterades under hösten 2023 togs fram som riktlinjer för vården för att kunna identifiera personer i behov av stöd.

Riskbruk definieras som att dricka antingen tio standardglas eller mer per vecka eller att man dricker fyra standardglas eller mer per dryckestillfälle minst en gång i månaden.

En ny undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. CAN, visar att 41 procent av vuxna i Sverige har ett riskbruk av alkohol om man ser till Socialstyrelsens nya riktlinjer. Det motsvarar över tre miljoner svenskar.

Källa: Socialstyrelsen

"Ett glas vin om dagen kan vara hälsosamt"

— Falskt. Man har tidigare sett en skyddande effekt mot hjärt - och kärlsjukdomar för personer över 40 år men i nyare studier med modernare forskningsmetod så syns inte de skyddande effekterna längre. Men även om man skulle anta att det fanns en liten skyddande effekt så överväger de övriga negativa effekterna på hälsan i den andra vågskålen, säger Sara Wallhed-Finn, alkoholforskare vid Karolinska Institutet.

Så mycket dyrare är alkoholen nu – skatten höjdes 1 januari 

"Om man har svårt att sova kan lite alkohol hjälpa en"

— Falskt. Det kan göra att man somnar snabbare men sömnen som helhet försämras. Man får dels sämre sömnkvalitet och brukar också vakna mer under natten. Så summan av det blir negativ på sömnen.

Forskaren slår hål på myten att ett glas vin om dagen är bra. Foto: Gorm Kallestad

"Om man tränar på dagen och sedan dricker alkohol på kvällen så har man helt sabbat sina resultat"

— Jag vet inte om jag ska säga sant eller falskt men det är i alla fall överdrivet. Dricker man måttfullt, enligt aktuella rekommendationer, har det inga jätterisker, men självklart om man dricker väldigt mycket får det konsekvenser för ens träningsresultat.

"Om man håller på att bli sjuk kan det hjälpa att ta en hutt med starksprit"

— Falskt. Alkohol gör dig mer infektionskänslig, främst vid högre konsumtion. Som sagt har alkoholen även en försämrande effekt på sömnen vilket också kan bidra till ökad infektionskänslighet.

Far och son smugglade 700 liter öl – döms till samhällstjänst

Foto: isabell Höjman/TT

Så maxar du fredagsdrinken – misstaget du MÅSTE undvika

"Personer som lätt blir beroende av annat som till exempel, koffein eller spel blir lättare beroende av alkohol"

— Sant. Det finns dels en biologisk komponent, där forskning visar att beroendeproblem är ärftliga, men miljöfaktorer spelar också stor roll. Dock saknas forskningsstöd för tanken om en ”beroendepersonlighet”. Däremot finns vissa personlighetsdrag som är riskfaktorer för att utveckla ett beroende. Det handlar om personer som är sensationssökande, äventyrslystna och impulsiva. Även människor med antisociala beteenden, som kriminalitet, löper högre risk.

"Alkohol ökar risken för cancer."

— Sant. Risken ökar för varje glas men den är liten om man håller sig under de här tio glasen i veckan. Det gäller cancertyperna där alkoholen går genom kroppen, så mun, svalg, tarm, lever och ändtarmscancer men även bröstcancer för kvinnor.

Knepet på Systembolagets hemsida du säkert missat

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

1 timme sedan
Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.