Din arbetsplats behöver enligt lag se till att du har rätt förutsättningar att utföra dina arbetsuppgifter.
Din arbetsplats behöver enligt lag se till att du har rätt förutsättningar att utföra dina arbetsuppgifter. - Foto: Henrik Montgomery/TT & Vidar Ruud

De har rätt till 50 000 i bidrag – för att kunna jobba

Varje dag går en stor del av befolkningen till sitt arbete. Vissa stormtrivs medan andra kanske har svårare att utföra uppgifterna. Din arbetsgivare behöver då bistå med det som behövs för att du ska kunna utföra arbetet. Och i vissa fall har du dessutom rätt till arbetshjälpmedel från Försäkringskassan.


Varje dag sysselsätter sig över fem miljoner svenskar genom att gå till arbetet. 

Har du utmaningar att genomföra dina arbetsuppgifter på bästa sätt? Det finns vissa krav arbetsgivaren måste uppfylla för att du ska ha rätt förutsättningar att utföra det dagliga arbetet. De har nämligen en skyldighet att förse dig med det som krävs för att utföra arbetet.

Dålig arbetsmiljö på jobbet? Då måste du göra det här

Mer än fem miljoner svenskar sysselsätter sig i någon form av arbete varje dag, enligt Statistiska Centralbyrån. Foto: Vidar Ruud

Hjälpen din arbetsgivare ska erbjuda dig

Jobbar du framför en datorskärm, får spänningshuvudvärk och ont i ögonen? Då kan det vara så att du behöver terminalglasögon, som arbetsgivaren enligt lag ska stå för. 

Stefan Farrelly arbetar som facklig- och arbetsrättslig rådgivare på Unionen. I en intervju med Nyheter24 förklarar han att det finns vissa grundläggande förutsättningar din arbetsgivare måste se till att du har på plats.

– Det finns givetvis flera saker att ta i beaktning. Det är svårt att ge en svepande siffra i och med att vi alla är individuella personer med olika förutsättningar och behov, säger han och tillägger:

– Är det något du behöver i tjänsten, först och främst när det kommer till verktygen för att kunna utföra dina arbetsuppgifter, då har du rätt till stöd. Allt från dator, hörlurar och eventuellt andra behov som behöver täckas.

Då måste du byta yrke - och så hittar du ditt drömjobb

Du har rätt till stöd av din arbetsgivare för att kunna utföra dina arbetsuppgifter, menar Unionen. Foto: Claudio Bresciani/TT

"Det något du förmodligen får stå för själv"

Farrelly betonar också vikten av att du har en rak dialog med din arbetsgivare för att du ska få hjälp, men att det ibland kan handla om en kostnad du själv får stå för.

– Upplever man att man har arbete som bidrar till besvär så måste man först och främst föra en dialog med sin arbetsgivare och sedan få hjälp att täcka kostnaden för ett grundutförande. Skulle du till exempel vilja ha spexiga bågar så är det något du förmodligen får stå för själv.

Hur stor kostnad täcker då arbetsgivaren?

Enligt Farrelly är det från fall till fall, där utgångspunkten är att företaget inte ska tillämpa speciella åtgärder utifrån kostnadsgränser eller tak. 

Det kan arbetsgivaren betala för:

  • Synundersökning.
  • Grundutförande glasögon.
  • Ergonomisk utrustning för att undvika belastningsbesvär.
  • Hörseltekniska hjälpmedel.

Lönesamtal? Här är argumenten chefen använder emot dig

Arbetsgivaren måste se till att du har rätt förutsättningar att utföra ditt arbete. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetshjälpmedel från Försäkringskassan

Det finns även andra sätt att få hjälp och stöd för att kunna utföra arbetet som du är anställd för att göra. Vid händelse av sjukdom eller funktionsnedsättning kan du ha rätt till arbetshjälpmedel från Försäkringskassan.

Krav för att få arbetshjälpmedel enligt Försäkringskassan:

  • Hjälpmedlet behövs på grund av sjukdom eller nedsättning.
  • Du har varit anställd i mer än 12 månader, eller drivit eget företag i 12 månader.
  • Du har inte fyllt 69 år.
  • Är försäkrad i Sverige.
  • Enligt Försäkringskassan kan du få bidrag till arbetshjälpmedel på högst 50 000 kronor. 

Om din arbetsgivare istället är den ansöker om bidrag för arbetshjälpmedel så ska de alltid betala 10 000 kronor själva för hjälpmedlet.

Så sparar du till pensionen – beroende på när du är född

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!