Rikspolischef Petra Lundh. Arkivbild.
Rikspolischef Petra Lundh. Arkivbild. - Foto: Oscar Olsson/TT

Polisen: Gängmetoder krävs mot kvinnomördare

Med metoder lånade från kampen mot de kriminella nätverken ska polisen bli bättre på att stoppa män som mördar kvinnor, enligt rikspolischef Petra Lundh. Jag kommer göra allt jag kan för de här kvinnorna, säger hon.


Fakta: Mäns våld mot kvinnor

Den senaste fastställda statistiken över mäns våld mot kvinnor är från 2022.

År 2022 anmäldes 36 019 fall av misshandel där den misstänkta var bekant med gärningspersonen. För anmälda misshandlar mot vuxna kvinnor begicks brottet av en bekant person i 79 procent av fallen, jämfört med 42 procent för män.

Under 2022 dödades 10 kvinnor av en man med vilken de hade eller hade haft en parrelation. Ytterligare 13 kvinnor dödades av män de inte kände.

Mellan 2018 och 2021 dödades i snitt drygt 16 kvinnor av män de haft en parrelation med.

Brottsförebyggande rådet kommer med ny statistik för 2023 den 25 mars.

Källa: Brå

Tre kvinnor misstänks ha mördats av män i deras närhet inom loppet av en vecka.

— Det är verkligen fruktansvärt. Jag tänker på de här kvinnorna. Att bli misshandlad av någon man har en relation med i sitt eget hem där man ska vara trygg måste vara något av det värsta man kan vara med om, säger Petra Lundh.

Hennes företrädare Anders Thornberg kallade frågan lika prioriterad som gängvåldet och talade om nollvision. Men i myndighetens årsredovisning konstaterar polisen att man inte gjort någon nämnvärd skillnad för våldsutsatta kvinnor, varken här och nu eller på längre sikt.

Lundh tycker att man gör mycket rätt vad gäller att utreda och lagföra våld mot kvinnor.

— Där flyttar vi fram positionerna steg för steg, men jag är absolut inte nöjd. Vi kan göra mer, framförallt vad gäller det förebyggande men även det utredande arbetet.

Gängmetoder

Man sneglar nu mot arbetet mot gängkriminella för inspiration. Det handlar om att applicera liknande metoder för att identifiera och kartlägga män som slår kvinnor och som riskerar att bli mördare.

— Tidigare har vi haft mer fokus på kvinnorna. Nu måste vi fokusera på männen, för kvinnornas skull. Tanken är att vi utifrån det ska vidta åtgärder som att sätta in skydd och stöd. Vi kan inte vänta på att en kvinna blir mördad.

Polisen kritiseras av kvinnoorganisationer för avsaknaden av en nationell strategi. Men enligt Lundh har man sedan några månader nya riktlinjer.

— Det handlar om att göra rätt saker tidigt – dokumentera skador på plats, tidiga målsägarförhör där man ställer rätt frågor, se till att offret direkt får ett målsägarbiträde som kan stötta – för att öka möjligheterna till en fällande dom.

"Lika allvarligt"

Petra Lundh stämmer in i Anders Thornbergs budskap att mäns våld mot kvinnor är lika prioriterat som gängvåldet.

— När jag tittar på det förebyggande så är vi inte där. Men i övrigt så är budskapet otroligt tydligt: det här är en väldigt allvarlig brottslighet som förtjänar precis samma uppmärksamhet som skjutningar och sprängningar.

Är kvinnovåldet lika högt prioriterat sett till resursfördelningen?

— Jag tror att det här ser lite olika ut. På vissa ställen kanske det är lägre prioriterat, på vissa ställen högre prioriterat. Jag kommer göra allt jag kan för de här kvinnornas skull.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!