Högsta domstolen har beslutat att rättegången mot en kvinna som åtalats för att ha knivstuckit sin tidigare make i magen måste tas om. Arkivbild.
Högsta domstolen har beslutat att rättegången mot en kvinna som åtalats för att ha knivstuckit sin tidigare make i magen måste tas om. Arkivbild. - Foto: Magnus Andersson/TT

HD: Kvinna fick inte rättvis rättegång

Rättegången som ledde till att en kvinna i Skåne dömdes till två års fängelse för grov misshandel mot sin make var inte rättvis och måste göras om, beslutar Högsta domstolen.


Ett avgörande vittne under rättegången var en läkare som satt häktad på grund av misstankar om grovt narkotikabrott – men kvinnans försvarsadvokat fick inte veta att läkaren var brottsmisstänkt och häktad.

Det var däremot åklagaren fullt medveten om. En rättvis rättegång förutsätter att parterna är likställda i processen, skriver Högsta domstolen i ett pressmeddelande.

Försvaret måste kunna ställa frågor som till exempel syftar till att visa att vittnet är opålitligt.

I det här fallet dömdes läkaren senare för grovt narkotikabrott. Han missbrukade kokain och heroin, vilket också ledde till att han misskötte sitt arbete på ett skånskt sjukhus.

Det var han som hade opererat den misshandelsåtalade kvinnans make som blivit skadad i magen av knivstick. Kvinnan var åtalad för att ha orsakat knivsticket, vilket hon nekat till. Under rättegången vittnade läkaren till hennes nackdel och det tog hovrätten fasta på.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!