Hovrätten över Skåne och Blekinge vid Hovrättstorget 1 i Malmö. Arkivbild.
Hovrätten över Skåne och Blekinge vid Hovrättstorget 1 i Malmö. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Tre frias för våldtäkt – "otillräcklig utredning"

Hovrätten fastställer tingsrättens dom och friar tre män som åtalats för en gruppvåldtäkt 2011, mot en då 14-årig flicka på Ribersborgsstranden i Malmö. Det finns brister i polisutredningen, konstaterar rätten.


I somras friades männen av tingsrätten. Hovrätten går på samma linje och skriver att det inte genomfördes någon brottsplatsundersökning, att det saknades bilder från platsen och att ett videoförhör med ett vittne dessutom är försvunnet.

Enligt ett pressmeddelande från hovrätten är det bevisat att en av männen haft samlag med flickan, men inte att han visste att hon var under 15, att det förekom våld eller att hon varit i ett hjälplöst tillstånd – vilket krävdes för att fällas innan samtyckeslagstiftningen infördes.

De andra två har enligt hovrätten antagligen utfört någon typ av sexuella handlingar med flickan, men det är oklart vad.

En av de misstänkta greps i januari 2023 i ett annat ärende. Han topsades – och det gav träff. De två andra männen greps kort därpå, men i deras fall var det inte dna-spår som föranledde misstankarna.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!