Polisavspärrningar runt Säveån i samband med att man sökte efter pojken. Arkivbild.
Polisavspärrningar runt Säveån i samband med att man sökte efter pojken. Arkivbild. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.


16-åringen greps den 5 oktober och har suttit häktad sedan dess, misstänkt för att ha mördat en 15-årig pojke.

15-åringen försvann från sitt hem i Alingsås den 2 oktober i fjol. Han anmäldes försvunnen dagen efter – och hittades efter en stor sökinsats död i Säveån. Det konstaterades senare att pojken utsatts för en stor mängd knivhugg.

Enligt åklagaren fanns det någon typ av konflikt mellan de två pojkarna. 16-åringen själv nekar till brott, men medger att han använt ett visst knivvåld i nödvärn.

Rättegången i fallet har avslutats men innan dom kan meddelas ska 16-åringen genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, meddelar Alingsås tingsrätt på torsdagen. En tidigare undersökning visade att det kan misstänkas att han led av en allvarlig psykisk störning både vid gärningen och vid tillfället för undersökningen.

Tingsrätten avslår dessutom åklagarens begäran om att pojken fortsatt ska sitta häktad. Istället omhändertas han enligt LVU och placeras på ett Sis-hem med högsta säkerhetsklass.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!