Genrebilder.
Genrebilder. - Foto: Johannes Cleris/TT/Fredrik Sandberg/ TT

Populär pizzeria fick stänga – hade möss i köket: "Risk för människors hälsa"

En pizzeria tvingades stänga efter att man hittat musbajs vid en inspektion. Man ansåg då att det fanns "risk för människors hälsa" om pizzerian var öppen.


Samhällsserviceförvaltningen i Ljusdals kommun hade fått in ett anonymt klagomål från ett sällskap som sett en mus springa över golvet inne på en pizzeria när de satt där och åt, vilket även Siren rapporterat om.

Förvaltningen åkte dit för att göra en kontroll och kunde konstatera musbajs både “på golvet, på flera ställen i diskrummet, på nedersta hyllan med ren utrustning i diskrummet, på golvet i ett bakre förråd samt på golvet under frysboxen i köket”, står det i Delegationsbeslutet som Nyheter24 tagit del av.

Populär sushirestaurang förbjuds servera kött – ansågs "otjänligt som människoföda"

Foto: Helena Landstedt/TT

Pizzerian påstod att de inte sett möss tidigare

Pizzerians personal påstod att de varken sett spår av möss eller musbajs tidigare.

Då förvaltningen påträffade musbajs på flera olika ställen på pizzerian menade de att djur funnits i lokalen, vilket innebär en stor risk för direkt eller indirekt smitta till livsmedel och därmed "risk för människors hälsa". 

“Man förvarar pizzadeg öppet i degrummet samt råvaror till pizza i köket som kan kontamineras. Musspillning fanns på nedersta hyllan i diskrummet där man förvarar rena hinkar och bunkar som även de riskerar att kontamineras och därmed även livsmedel.”, står det i Delegationsbeslutet.

Livsmedelskontroll på populär pizzeria efter larm om matförgiftning

Svartmögel och dåligt tillagad mat på restaurang i Malmö: "Risk för..."

Pizzerian tvingades stänga omedelbart

Följden fynden vid insepktionen blev omedelbar stängning för pizzerian.

Den 27 mars bedömde Samhällsservicenämnden att “verksamheten inte kan garantera att lokalen är fri från skadedjur och därmed inte uppfyller kraven i Förordning (EG) 852/2004, bilaga II, kapitel I”, skriver de i sitt beslut.

Pizzerian får inte öppna igen förrän kontrollmyndigheten gjort en bedömning att anläggningen är sanerad och skadedjursfri igen.

Kackerlackor på populär restaurang i centrala Stockholm – akuta insatser krävs

Nyheter24 söker pizzerian för en kommentar.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!