Lastbilschauffören Emma Lehto är kritisk efter trafikproblemen.
Lastbilschauffören Emma Lehto är kritisk efter trafikproblemen. - Foto: Privat

Emma Lehto satt fast i ovädret hela natten

Lastbilschauffören Emma Lehto satt fast hela natten på väg 26. Hon anser att snöröjningen och halkbekämpningen inte höll måttet. Jag tycker att det här är under all kritik. Det är livsfarligt att fastna i en sådan kö.


Emma Lehto, bosatt i Marks kommun, kör Landvetter–Skövde varje dag. Under tisdagen var hon sen med utkörningen till följd av ovädret, på väg tillbaka från Skövde körde hon fast i kön vid 15.30-tiden.

— Jag har varit ute och kört i dåligt väder innan. Jag har gods på lastbilen, och det måste komma ut. Redan i Falköping började vägarna bli dåliga. Det låg både lastbilar, bussar och personbilar i dikena, säger hon.

Det blev en lång väntan. Informationen var bristfällig, och tidpunkterna sköts upp hela tiden på Trafikverkets informationssajt, berättar hon.

— Vi fick ingen som helst information någonstans. Personbilar börjar efter några timmar vända och köra tillbaka mot färdriktningen, säger hon.

Snöovädret skapar trafikkaos på E20

"Varit på helspänn"

En man vars personbil gick sönder fick komma in i hytten och värma sig. De fick inte något vatten eller förnödenheter utkört. Toalettbesök fick utföras i de snöfyllda dikena.

Först vid 04-tiden på morgonen kunde hon långsamt börja rulla hemåt igen, en nervös färd som oftast inte gick snabbare än 40 kilometer i timmen.

— Jag har suttit på helspänn under det senaste dygnet. Jag har fortfarande inte kunnat slappna av, säger hon.

Hon håller med Transportförbundet i dess krav på hårdare regler kring när man får ge sig ut i trafiken vid extrema vädersituationer, och tycker också att kraven på däckens kvalitet bör skärpas. Trafikverket lyfter fram att lastbilar med slitna däck kan ha orsakat kökaoset, vilket Lehto håller med om.

— Jag tvekar inte på att en stor bidragande orsak är kassa däck, säger hon.

Här är hundraserna som klarar vintern sämst: “Jättenedkylda”

Så får du bilen att klara iskylan på vintern: "Många blir förvånade"

Vågar sig inte ut

Men hon är också kritisk till Trafikverkets agerande.

— När då SMHI gick ut med den här varningen så kunde ju Trafikverket med sina bilar haft mer beredskap och gått ut tidigt och plogat och halkbekämpat.

— När det blir sådant här väder så går det inte att få vägarna fläckfria. Men man hade kunnat göra ett mycket bättre jobb tycker jag.

Ett nytt snöoväder väntas dra in under torsdagen. Men då håller sig Emma Lehto hemma.

— Jag vågar inte ge mig ut, säger hon.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.