Stugorna ska bland annat ha hyrts under senaste Nato-övningen i bland annat norra Norge. Arkivbild.
Stugorna ska bland annat ha hyrts under senaste Nato-övningen i bland annat norra Norge. Arkivbild. - Foto: Heiko Junge/AP/TT

Försvaret ska ha hyrt av Kremlkopplade ryssar

Försvarsmakten har hyrt stugor i Norge som ägs av ryska Kreml-kopplade politiker under en övning, enligt uppgift till tidningen Nordlys. Svenska Försvarsmakten uppger för TT att uppgifterna ska kontrolleras.


Det rör sig om tre stugor som är en del av en stugby i nordnorska Målselv – med utsikt över den militära flygbasen Bardufoss. Av lokalbefolkningen kallas de "rysstugorna".

Det är norska TV2 som tillsammans med Londonbaserade Dossier Center, grundat av den ryske regimkritikern Michail Chodorkovskij, avslöjat att stugorna ägs eller har köpts av ryssar med kopplingar till makten i Kreml.

Igor Murar, borgmästare i Murmansk och medlem i ryske presidenten Vladimir Putins parti, äger en av stugorna. Viktor Sajgin, medlem av den regionala duman i Murmansk, ska enligt TV2 ha köpt de andra två stugorna.

"Senast under Nato-övningen"

Det är en företrädare för stugbyn, Ole-Johan Pedersen, som uppger att både svenska och norska försvaret hyrt stugorna.

— Senast under Nato-övningen, där vi i stor utsträckning hyrde ut stugorna till försvaret. Även den svenska försvarsmakten hyrde dem, säger han till tidningen Nordlys.

Övningen i fråga är Nordic Response, som ägde rum i mars.

Mårten Malmberg, jourhavande kommunikatör på svenska Försvarsmakten, säger att det som framkommit är ny information för myndigheten.

— Det är något som vi måste gräva djupare i innan vi kan uttala oss om det, säger han till TT.

Norska säkerhetspolisen PST bekräftar för norska TV2 att norska försvaret hyrt stugorna – och att de undersökt saken "under en tid".

— När hyresvärden är en rysk medborgare som kan ha kopplingar till den ryska regimen är det inte oviktigt vilka de hyr ut till. Men det handlar inte bara om hyresavtalet, säger Eirik Veum, presstalesperson vid PST till TV2

Støre: Måste följa noga

Norges statsminister Jonas Gahr Støre kommenterar uppgifterna om att Kremlkopplade ryssar äger stugor med utsikt över den militära flygplatsen.

Han säger att Norge behöver se över sitt säkerhetstänk.

— Det här illustrerar att det är något som vi måste följa väldigt noga. Vem äger fastigheter i Norge? Var då och kan det vara ett säkerhetshot? Vi har en fri fastighetsmarknad i Norge, men har de senaste åren blivit mer medvetna om att det också finns säkerhetsfrågor, säger Støre till TV2.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!