Systembolagets beställningssortiment är inte det enda stället du kan importera vin från.
Systembolagets beställningssortiment är inte det enda stället du kan importera vin från. - Foto: Martina Holmberg/TT &Gorm Kallestad

Så köper du alkohol Systembolaget inte har – helt lagligt

Att utforska Systembolagets beställningssortiment är det nog många som gjort någon gång. Men om du inte hittar vad du önskar kan du beställa dryck från andra ställen – helt lagligt dessutom.


Vad innebär Rosengrendomen?

Upprinnelsen till den så kallade Rosengrendomen var när privatpersonen Klas Rosengren 2001 beställde kartonger med spanskt vin på postorder. Importen anmäldes inte till tullen vilket resulterade i att vinet beslagtogs då det var i strid mot alkohollagen.

2006 tog Högsta domstolen hjälp av EU-domstolen för att se om de svenska lagarna var förenliga med EU:s regler. 

Den 5 juni 2007 slog EU-domstolen fast att det är lagligt för svenskar att importera vin från andra EU-länder, trots Systembolagets monopol. Förbudet mot att importera alkohol i Sverige var inte förenligt med EU:s regler om fri rörlighet för varor.

Källa: Vinoteket & Regeringen

Det statliga företaget Systembolaget har som bekant monopol på försäljning av alkoholhaltiga drycker i Sverige sedan 1955.

Utöver det fasta sortimentet i de 452 butikerna runt om i landet, så kan du även dyka ner i beställningssortimentet. Där du kan beställa drycker för att sedan hämta ut i valfri butik.

När du betalat för dina beställda varor står dessutom Systembolaget för fraktkostnaden.

Systembolagets okända kravlista på sina anställda

Systembolaget står för frakten när du beställer från beställningssortimentet. Foto: Christine Olsson/TT

Så fungerar Systembolagets beställningssortiment

För att beställa via Systembolagets beställningssortiment krävs det att du har ett konto och är inloggad. Har du lagt beställningen och betalat kan du inte ändra, lägga till eller korrigera vilka varor du vill ha i efterhand. Därför är det viktigt att du kollar igenom kundkorgen en extra gång så att du vet att du handlar rätt varor och hämtar ut på dem på rätt ställe.

2023 slutade Systembolaget erbjuda kunder att beställa varor till butik för att betala på plats. Numera måste betalningen vara gjord innan beställningen genomförs. 

När du hämtar ut varorna behöver du dessutom ha en giltig legitimation med dig. Och i de fall du hämtar ut en beställning åt någon annan krävs det att du har både ditt egna och beställarens giltiga legitimation med dig.

Stora ändringen hos Systembolaget – så påverkas kunderna

Så gör du för att beställa via Systembolagets beställningssortiment:

  1. Gå in på Systembolagets hemsida och klicka dig in på ”handla online”.
  2. Välj sedan ”hämta i butik”.
  3. Skriv in vilken butik du vill hämta ut varorna i.
  4. Välj de drycker du vill beställa.
  5. När du är klar med att välja varor trycker du på ”varukorg” för att sedan slutföra och betala ditt köp.

Vin köptes för 75 kronor på Systembolaget – såldes för 70 000

I Systembolagets beställningssortiment kan du handla andra varor som inte alltid finns i butiken. Foto: Henrik Montgomery/TT

Alkohol bortom Systembolagets sortiment

Kanske känner du att du tröttnat på utbudet hos Systembolaget. De allra flesta har nog upplevt att man inte hittar det man letar efter vilket resulterat i att man tagit något annat. 

Men faktum är att det går att få tag i en mängd andra produkter bortom Systembolagets sortiment – helt lagligt.

Ett sätt att komma över exempelvis vin eller öl, är att gå in på valfri importörs hemsida, och välja den vara du önskar beställa hem.

Ett exempel är Vinoteket, som erbjuder främst rött, vitt och mousserande vin, men även vissa ölsorter. Efter att du lagt din beställning och valt betalsätt skickas varorna från ett lager i Danmark.

Det viktiga är att du som beställt är över 20 år och finns närvarande när beställningen anländer hem.

Bakgrunden till att det ens är möjligt att beställa vin från någon annan än Systembolaget är dock inte så konstig. Rosengrendomen från 2007 slog nämligen fast att privatimport av vin inte utmanar Systembolagets monopol, vilket innebär att det är fullt lagligt för privatpersoner att beställa från andra EU-länder. 

Alkoholen som passar allra bäst till chips och dipp – enligt Systembolaget

Privatimport från andra länder är lagligt efter Rosengrendomen 2007. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!