I ett nytt förslag från EU-kommissionen listas förändringar som ska göra frukostmaten som européerna får i sig nyttigare.
Här föreslås bland annat en förhöjd minimigräns på mängden bär som sylt måste innehålla för att få fortsätta kallas för just det.
I dag ligger minimigränsen på 35 gram bär per hundra gram sylt. Om förslaget röstas igenom under EU-förhandlingarna den 10 och 11 april höjs gränsen till 45 gram.
Och mycket pekar på att det är så det kommer bli. De tidigare reglerna är över tjugo år gamla och förhandlingarna mellan parlament och ministerråd ska ha gått snabbt, enligt Sydsvenskan.
MISSA INTE: Sylten som kan bli olaglig – här är hela listan
Kan behöva ändra klassiska receptet
Skillnaden mellan 35 och 45 gram bär per 100 gram sylt kan låta liten, men faktum är att den hade placerat flera av sylttillverkaren Björnekullas produkter under den tillåtna gränsen.
Varorna som drabbas är hallonsylten, drottningsylten och jordgubbssylten. Om lagen träder i kraft har Björnekulla två alternativ: att sluta kalla produkterna för sylt eller ändra det klassiska receptet.

Sylten kommer bli dyrare – och surare
Enligt Björnekullas vd Pär Berglund kommer det hela resultera i en dyrare sylt, som inte nödvändigtvis smakar bättre.
– Mer bär och mindre socker brukar bli surare. Det handlar om tycke och smak helt enkelt. På många sätt blir det en mer kvalitativ produkt, säger han till Sydsvenskan.
Kullgren: "Sylt har samma innehåll oavsett"
I en kommentar till tidningen betonar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) att sylt med lägre bär- eller fruktinnehåll inte kommer förbjudas, men att det inte längre kommer få gå under den benämningen.
”Det innebär att det som kallas sylt har samma innehåll oavsett om du köper den i Sverige eller i Spanien”, säger Kullgren.
Om EU-förslaget röstas igenom har medlemsländerna två år på sig att genomföra eventuella förändringar i sina produkter.
MISSA INTE: Fler populära godissorter försvinner från Coop