Det har blåst ner flera träd i Götaland under dagen. Trädet på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.
Det har blåst ner flera träd i Götaland under dagen. Trädet på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild. - Foto: Tor Erik Schrøder/NTB/TT

Busvädret drar österut – och lugnar sig

Hårda kulingvindar har ställt till det rejält i östra Götaland under söndagen. Men de närmaste dagarna väntas vårsolen titta fram.


På grund av de hårda vindarna, uppåt 24 meter per sekund, utfärdade SMHI en gul varning för nordöstra Götaland och södra Närke under söndagseftermiddagen.

Framåt kvällskvisten togs dock varningen bort.

— Lågtrycket, som gör att det blåser, är på väg österut och i Svealand och södra Norrland kommer det att tillta under kvällen och natten. Över Gotland kommer det exempelvis att vara ganska blåsigt i natt. Men sedan kommer det sakta att avta även där, säger SMHI-meteorologen Emma Rosengren till TT.

Under söndagen inkom många larm om nedblåsta träd till räddningstjänsterna i bland annat östra Götaland. Strömavbrott följde i spåren men inga mer omfattande.

— Till i morgon (måndag) väntar vi oss mycket lugnare väder. Det ser ut att vara mycket stabilare, säger Emma Rosengren.

SMHI rapporterar att det väntas bli omkring 10 grader varmt i stora delar av Götaland och Svealand i början av veckan.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!