Sida betalar ut den större delen av årets humanitära bistånd till 30 olika humanitära kriser världen över.
Sida betalar ut den större delen av årets humanitära bistånd till 30 olika humanitära kriser världen över. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Humanitära kriser får 4,3 miljarder av Sida

Den svenska biståndsmyndigheten Sida ska fördela ut totalt 4,9 miljarder kronor i humanitärt stöd i år. Redan nu betalar man ut lejonparten av det – 4,3 miljarder – till 30 olika humanitära kriser världen över.


Fakta: Dessa humanitära kriser får mest bistånd

Kongo-Kinshasa (295 miljoner)

Afghanistan (270 milj)

Sudan (251 milj)

Jemen (239 milj)

Etiopien (238 milj)

Syrien (175 milj)

Sydsudan (169 milj)

Ukraina (154 milj)

Källa: Sida

I fjol ökade antalet väpnade konflikter i världen och FN beräknar att 300 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd och runt 110 miljoner är på flykt. Dessutom blir klimatrelaterade katastrofer vanligare och mer omfattande.

"Det är de allvarligaste och mest akuta humanitära behoven som prioriteras, och våra beslut om hur pengarna fördelas är oberoende av politisk dagordning. Hjälpen fördelas strikt utifrån behoven hos den drabbade civilbefolkningen", säger Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära bistånd, i ett pressmeddelande.

Mest pengar, 295 miljoner, går till den humanitära krisen i Kongo-Kinshasa där flera år av väpnade konflikter och naturkatastrofer tvingat sju miljoner människor att fly sina liv. Efter Kongo-Kinshasa går mest pengar till de humanitära kriserna i Afghanistan, Sudan och Jemen.

Av Sidas humanitära stöd går 94 miljoner till de palestinska områdena, Gaza och Västbanken. 154 miljoner i humanitärt bistånd betalas till Ukraina.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!