Råd & Rön varnar för bluffmejl som ser ut att komma från Postnord.
Råd & Rön varnar för bluffmejl som ser ut att komma från Postnord. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Jessica Gow/TT

Varning för Postnord-bluff: "Radera meddelandet direkt"

Allt fler varumärken utnyttjas av bedragare. Nu varnas det för bluff-meddelanden som ser ut att komma från Postnord.


Mellan 2022 och 2023 ökade antalet anmälda bedrägeribrott med hela 22 procent, från 195 929 till 238 371, enligt Brottsförebyggande rådet

Huruvida antalet anmälningar ökar även 2024 återstår att se, men klart är att de första fyra månaderna av året präglats av diverse bedrägerilarm från företag och myndigheter.

Skatteverket fick, i samband med att det var dags för svenska folket att deklarera, varna för bluff-sms och Försäkringskassan har flaggat för att bedragare utger sig för att vara dem i mejl. 

Har du fått detta sms? Nu varnar Skatteverket för bluffen

Skatteverket har tidigare varnat för bedragare. Foto: Janerik Henriksson/TT

Har du fått det här mejlet? Nu varnar Försäkringskassan

Samtidigt har företag såsom Tradera, Ica och Biltema lyft ett varningens finger kring liknande utskick, där bedragare använder deras varumärken i hopp om att komma över känsliga uppgifter och sedermera pengar.

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

Postnords varumärke används i bluff-mejl

Nu tycks ytterligare ett varumärke utnyttjas av bedragare: Postnord. Råd & Rön varnar nämligen just nu för att falska mejl-utskick, som ska se ut att komma från Postnord. 

Protest mot Postnord-vd:ns lön – tjänar 935 000 i månaden

Foto: Jessica Gow/TT

"Vi kunde inte leverera ditt paket eftersom ett eller flera av våra villkor inte uppfylldes. Vi behåller ditt paket i 24 timmar och skickar det sedan tillbaka till avsändaren. För att paketet inte ska returneras till avsändaren måste leveransvillkoren uppfyllas", står i mejlet, vilket också innehåller en länk, som tidningen tagit del av. 

Stressen på Postnord fick Klara, 20, att krascha: "Glömde allt"

Postnord: "Radera meddelandet"

När Nyheter24 frågar Postnord om de har någon kännedom om att bedragare just nu använder deras varumärke i bluff-mejl svarar presstjänsten:

"Eftersom vi inte har något med mejlen att göra och inte heller är mottagare av dem har vi ingen kunskap om när de skickas ut."

Samtidigt hänvisar man till den information och de råd man publicerat på Postnords hemsida. Där lyfter man just bluffmeddelanden med länkar och betonar att man aldrig länkar till betalsidor, förutom när man ska ta emot en försändelse vars avsändare är utanför EU och som kan innebära att du behöver betala moms eller tull. I dessa fall går dock länkarna alltid till postnord.com eller postnord.se.

I andra fall är uppmaningen tydlig:

"Klicka inte på länkar om du är osäker på vart de leder. Radera i stället meddelandet direkt utan att följa någon länk och öppna inte heller några medföljande bilagor", skriver man och avråder samtidigt mottagare från att svara på meddelandet. 

Den som tror sig ha utsatt för ett bedrägeri bör, enligt Postnord, spärra sitt bankkort, byta lösenord och kontakta polisen. 

Läs fler artiklar om bedrägerier här:

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Fått den här lappen på din bil? Nu varnar polisen

Då får du inte tillbaka pengarna om du luras av bedragare

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!