LO:s avgående ordförande Susanna Gideonsson förstamajtalar i Stadsparken i Trelleborg.
LO:s avgående ordförande Susanna Gideonsson förstamajtalar i Stadsparken i Trelleborg. - Foto: Johan Nilsson/TT

LO: Dags för kortad arbetstid

Tuffa år med pandemi, krig och skenande kostnader. I sitt avskedstal kräver LO:s ordförande ordning och reda på arbetsmarknaden – och trygghet för "vanligt folk". Det vi behöver är en regering som förstår vad som behöver göras, som har vanligt folk för ögonen, säger Susanna Gideonsson.


LO-ordförandens förstamajtal möts av glesa applåder i Trelleborgs stadspark. Vård och omsorg, pris på matkasse och bolåneränta spelar huvudrollen tillsammans med kriminalitet och förbundets senaste förslag – ett gemensamt europeiskt näringsförbud för att bromsa kriminaliteten i arbetslivet.

— Jag pratar utifrån vanliga människors liv, arbetares liv, om deras vardag och vad vi kan göra bättre. Folk har det oerhört kämpigt, säger avgående LO-bossen till TT före avmarschen i första maj-tåget.

Hon avgår på kongressen senare i maj – efter knappt fyra år som ordförande. Dessförinnan har hon flera år som ordförande i LO-förbundet Handels bakom sig.

Arbetarrörelsen mår på sätt och vis ganska bra men arbetsmarknaden är tudelad, summerar Susanna Gideonsson och hänvisar till gig-jobben som hon beskriver som "ett aber".

Frågan om arbetstider har hamnat högt på agendan när nu Vårdfacket dragit ut i konflikt. Arbetstidsförkortningen – en gammal käpphäst – lyfts inte i dagens tal men tiden är kommen, anser Gideonsson.

— Tiden är mogen, människor måste få ihop sitt liv och det är faktiskt lönsamt, även för företagen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!