En person iförd kippa under en manifestation i Stockholm hösten 2023 för frisläppandet av israeliska gisslan i Gaza.
En person iförd kippa under en manifestation i Stockholm hösten 2023 för frisläppandet av israeliska gisslan i Gaza. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kraftig ökning av antisemitiska hatbrott

Antalet anmälda hatbrott med antisemitiska motiv ökade kraftigt i Sverige efter Hamas terrorattack på Israel den 7 oktober, enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet.


Från den 7 oktober till den 31 december 2023 anmäldes 110 hatbrott med antisemitiska motiv, vilket var nära fem gånger fler än samma period 2022.

I omkring en femtedel av anmälningarna hösten 2023 förekom någon form av hänvisning till attacken den 7 oktober eller det efterföljande kriget i Gaza.

"Det handlar bland annat antisemitiska plakat och uttalanden i samband med demonstrationer, men även hot och kränkningar mot enskilda individer som utifrån sin judiska bakgrund beskyllts för Israels ageranden i Gaza", säger Jon Lundgren, utredare på Brå, enligt ett pressmeddelande.

Rapporten är en del av ett uppdrag från regeringen om att ta fram kunskap om den judiska minoritetens utsatthet för antisemitism i Sverige.

TT
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!