Skärpningen av hyreslagen gör det lättare för värdar att vräka kriminella hyresgäster. Arkivbild.
Skärpningen av hyreslagen gör det lättare för värdar att vräka kriminella hyresgäster. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Kritik mot nya hyreslagen: "Otroligt allvarligt"

Flera organisationer är kritiska till regeringens lagskärpning som gör det enklare för hyresvärdar att vräka kriminella. Oskyldiga människor riskerar att drabbas och bli utan bostad, säger Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen.


På onsdagen beslutade riksdagen om en skärpning i hyreslagen som ska göra det lättare för värdar att vräka kriminella hyresgäster. Hyresvärdar får också större möjligheter att kontrollera lägenheter.

Flera organisationer, bland andra Hyresgästföreningen, barnrättsorganisationen Bris och Barnombudsmannen, är och har varit kritiska till att lagens utformning.

Bris varnar

— I det här fallet gör man skillnad på de tre miljoner hyresgäster som bor i hyresrätt. Det tycker jag är otroligt allvarligt, säger Marie Linder, ordförande i Hyresgästföreningen, och fortsätter:

— Om det här är så pass viktigt borde det väl i så fall gälla samtliga upplåtelseformer. För det är samma problematik i alla bostadsområden.

Syftet med lagen är att skapa en tryggare bostadsmiljö. Den skärper även hyresgästens ansvar att se till att barn och andra personer som bor och vistas i lägenheten inte begår brott.

"Detta kan få svåra konsekvenser för familjer och barn som redan befinner sig utsatta situationer", skriver Bris i ett pressmeddelande.

Lagrådet avstyrkte tidsplan

Regeringen har tidigare tryckt på för att den nya lagen skulle träda i kraft i maj. Men Lagrådet, den grupp av höga jurister som granskar regeringens lagförslag, avstyrkte tidsplanen och den börjar i stället gälla den 1 juli.

— Jag är den första som säger att vi ska krafttag mot den kriminalitet som finns. Men jag tycker att det är polis och rättsväsende som ska hantera de här frågorna, inte fastighetsägare, säger Marie Linder.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/
/