Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Arkivbild.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Arkivbild. - Foto: Lars Schröder / TT/TT

Nya insatser mot tillståndslösa invandrare

Regeringen ska stärka arbetet mot skuggsamhället. En ny statsrådsgrupp ska fokusera på personer utan rätt att vistas i Sverige.


— Bakgrunden är att vi ser mycket stora problem med skuggsamhället som också är farligt, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Hon pekar bland annat på att personer utan tillstånd att vistas i Sverige kan utgöra säkerhetshot.

Flera åtgärder har gjorts, som ökade kontroller av folkbokföringen, fler inre utlänningskontroller och fler förvarsplatser.

På frågan om regeringen är missnöjd med resultaten hittills, svarar Malmer Stenergard.

— Vi håller ett mycket högt tempo, vi är nöjda med reformerna, men det kommer ta tid innan vi ser resultaten.

Med statsrådsgruppen vill Malmer Stenergard säkerställa att man inte missar någon reform och identifierar varje åtgärd som kan göra skillnad.

— Jag är övertygad om att mer kan göras, även om det finns en diger lista i Tidöavtalet.

Till exempel utreds åtgärder för att göra polisens inre utredningskontroller mer effektiva, ett förbud mot att ge tillståndslösa försörjningsstöd och en plikt för vissa offentliganställda att informera myndigheter om de påträffar en tillståndslös.

Malmer Stenergard nämner att en av fyra asylansökningar som kom in förra året kom från personer som hade preskriberade avslagsbeslut.

— Vi vet inte var de har befunnit sig under de fyra år som krävs innan man kan söka asyl igen. Mycket talar för att många uppehållit sig här. Det är då många tusen vi talar om, säger hon.

I statsrådsgruppen ingår förutom migrationsminister även justitie-, finans-, biträdande arbetsmarknads- och civilministern.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!