Fredag 12 Aug
Stockholm

Röstandet till EU i gång

"Jag tror att valdeltagandet hamnar runt 45 procent."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I dag går Sverige till val. Klockan 8 i morse slog vallokalerna upp portarna för röstande till Europaparlamentet. 7 088 045 svenskar är röstberättigade och till och med i går hade drygt tolv procent (844 968) av dessa förtidsröstat.

De svenska toppkandidaterna slåss om 18 platser i EU-parlamentet.

I det förra valet, 2004, hade Sverige 19 mandat - varav Socialdemokraterna fick fem, Moderaterna fyra, Junilistan tre, Folkpartiet två, Vänsterpartiet två, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet ett vardera.

I årets val har även Piratpartiet enligt opinionsmätningarna en möjlighet att knipa mandat.

Klockan 21 stänger vallokalerna och en timme senare börjar resultaten av rösträkningen redovisas.

Utöver Sverige håller 18 andra EU-länder val till Europaparlamentet i dag.

Det var ingen rusning till valurnorna när TT vid niotiden besökte en vallokal på Vingagymnasiet i stadsdelen Lundby på Hisingen i Göteborg. Bara ett tiotal röstande hade noterats under morgonen i de två valdistrikt som delade lokal.

–Varje väljare som kommer är högvilt, säger röstmottagaren Bosse Jacobsson.

Han tror ändå på ett högre valdeltagande än vid det förra EU-valet, 2004. Då deltog 38 procent av de röstberättigade.

–Det har varit högre tryck i media under den senaste tiden. Jag tror att valdeltagandet hamnar runt 45 procent, säger Jacobsson.

Röstmottagarna på Vingagymnasiet tror också att många kan tänkas utnyttja möjligheten att rösta senare på kvällen, eftersom vallokalerna har öppet längre än vanligt.

Väljaren Per Klingberg tror att EU-valet behöver flyttas till samma dag som riksdagsvalet för att få ett högre deltagande. Han har själv röstat på ett av de partier han brukar välja bland.

–Men jag har gått mera på person den här gången. I EU krävs politiker som kan driva på för att få igenom saker, säger Per Klingberg.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.