Det finns flera faror för din hund under sommaren som i värsta fall kan leda till döden.
Det finns flera faror för din hund under sommaren som i värsta fall kan leda till döden. - Foto: Johan Nilsson/TT & Stella Pictures

Dödliga farorna för din hund i sommar

Under årets varma period ökar också risken för skador som i värsta fall kan leda till döden för våra fyrbenta vänner. Det finns flera saker du därför ska se upp för under sommaren.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Under sommarmånaderna trivs många av oss ute i naturen där vi kan njuta av sol, värme och bad.

Några andra som också trivs utomhus är vår fyrbenta vän. Det är nämligen inte någon hemlighet att nyfikna hundar gärna upptäcker miljöer utomhus.

MISSA INTE: Hundlagen som ägare måste känna till – risk för böter

Farorna för din hund under sommaren

Att skaffa hund för att utöka familjen är populärt i många svenska hushåll. Men faktum är att när du väl rastar hunden så finns det vissa faror som kan lura ute i naturen och som kan skada din hund, speciellt under sommaren.

Försäkringsbolaget Agria har samlat några av de vanligaste skadorna som hunden kan råka ut för i värmen. Och som i värsta fall kan få allvarliga konsekvenser.

– De vanligaste skadorna drabbar många hundar varje år och olyckan kan vara framme när man minst anar. Mina bästa sommartips är att uppdatera första hjälpen-kitet och ladda ned appen för digital sjukvårdsrådgivning, då har du goda chanser att hjälpa hunden vid behov, säger Patrik Olsson, hundexpert på Agria i ett pressmeddelande. 

Huggormar:

Flera tusen hundar blir bitna av huggormar varje år. Det kan vara farligt då giftet angriper blodkroppar och vävnader vilket kan påverka både hjärta, njurar och lever. Om din hund blir biten så bör du hålla koll på symtom såsom svullnad, trötthet och smärta.

Hotspots:

Hundar badar gärna under sommarmånaderna. Men då är det viktigt att du som ägare torkar hunden ordentligt för att undvika hotspots, eller fukteksem. Det är rodnader som är smärtsamma och behandlas genom att raka området där infektionen sitter. Tvätta därefter med sårrengöring och badda med desinficerande medel ett par gånger om dagen. Du kan även använda en mildare kortisonsalva som kan mildra inflammationen.

MISSA INTE: Här är hundvalparna som är allra dyrast – svindlande prislappen

Vattensvans:

En annan skada som kan drabba din hund under sommaren är vattensvans. Det är en smärtsam inflammation som ofta uppkommer när den badar. Ofta hjälper det med att värma svansen, låta hunden vila och ge en antiinflammatorisk behandling.

Skärsår:

Det är inte ovanligt att naturen skräpas ner med allt från plast och grillar till glasflaskor och burkar under sommaren. Risken finns då också att hunden skär sig på vassa föremål som gömmer sig i gräs och buskar. Vissa skador kan behöva sys, rengöras med koksalt och bandageras. Hunden behöver då även en krage för att undvika att slicka och slita loss stygnen.

Foto: Stella Pictures

Insektsbett:

Att bli stucken av exempelvis en geting är i de flesta fallen ofarligt. Men hunden kan trots det få en rodnad, svullnad och vara öm. Då kan du med fördel lindra smärtan med kylklampar inlindade i en handduk. 

Blir hunden istället stucken av en jordgeting kan den drabbas av en allvarligare allergisk reaktion. 

Farorna som kan döda din hund i sommar

De farorna som lurar ute i naturen ska vi alltid ta på allvar. I värsta fall kan en olycka leda till döden. 

Värmeslag:

Att lämna hunden i varma miljöer som till exempel bilen är de flesta på det klara med att man inte ska göra. Trots det inträffar det upprepade gånger varje sommar. Om hunden drabbas av värmeslag kan det i värsta fall leda till döden då det räcker med en temperatur på 20-22 grader utomhus för att bilen ska värmas upp till omkring 85 grader. 

Uppvisar din hund symtom såsom vinglighet, förhöjd kroppstemperatur, försämrad andning eller förvirring kan den ha drabbats av värmeslag. Lägg våta handukar på hunden eller duscha den i ljummet vatten. Ge den vatten att dricka och kontakta veterinär om hunden är medtagen.

LÄS MER: Då kan det bli billigare att besöka veterinären

Foto: Jon Eeg

Algförgiftning:

Att en del hundar gärna hoppar i plurret är inget nytt. Men om du märker att din hund är mer orolig än vanligt, darrar, kräks och vinglar så kan den ha fått i sig vatten som är algförgiftat. Det kan i värsta fall leda till döden inom endast en timme om den har fått i sig algtoxiner. Uppvisar din hund några av dessa symtom behöver du söka veterinärvård omgående. 

MISSA INTE: Skaffa valp och få 3 000 kronor om året - så här gör du

Foto: Roland Bengtsson/HD-NST/TT


/
/