Oavsett om du haft hund tidigare eller inte har du chans att bli fodervärd.
Oavsett om du haft hund tidigare eller inte har du chans att bli fodervärd. - Foto: Markus Dahlberg / TT & Johan Engman / TT

Skaffa valp och få 3 000 kronor om året - så här gör du

Om du är sugen på att ta hand om en liten valp kan du kompenseras med bidrag. Dessutom får du allt från veterinärkostnader till koppel och foder betalt. Låter det för bra för att vara sant? Det är helt sant.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Att ha hund är för många helt underbart. Men det är inte alla som har möjlighet eller pengar att ta hand om en hund i flera år. Att vara husse eller matte åt en valp under det första året kanske låter mer överkomligt. Här är det dessutom "bara" tid och tålamod som krävs eftersom du blir försedd med veterinärkostnad, mat och annat nödvändigt material om du vill ta dig an uppgiften.

LÄS MERDet måste du ha i bilen när du reser med hund

Försvarsmakten söker frekvent så kallade fodervärdar till sina valpar. Detta rapporterar News 55. Syftet är att försvarsmaktens och polisens hundar ska få en trygg och kärleksfulla första tid innan det är dags för dem att bli arbetshundar på heltid. I urvalsprocessen görs en helhetsbedömning på de som blir fodervärdar och de bäst lämpade väljs ut. 

Varje år avlas 35-40 kullar med mål att få arbeta som polishundar. Foto: Johan Nilsson/TT

Krav och kompensation

Man ska vara beredd på att ägna mycket tid åt motion och grundlig träning och lära ut lydnad som sitt och ligg. Det är inget krav på tidigare erfarenhet, inte heller på var eller hur du bor. Bor du i stadsmiljö behöver valpen ibland få omväxling och tränas i naturen för att vänja den vid olika miljöer. Likaså om du bor ute på landet ska hunden få tränas i stadsmiljö. 

För detta mysiga och diciplinkrävande uppdrag får man som grädden på moset 250 kronor i månaden. 

Efter 12-18 månader är det dags att ställa hundens färdigheter på prov. Då får hunden genomföra en testbana för att se om den är redo att arbeta. Om den klarar testet blir den antagen till försvaret, annars kan det finnas chans att du får behålla hunden. 

MISSA INTE

Tidig pension? Så vill man locka dig att jobba längre

Höj din lön med tusenlappar – så här gör du

Storbanken: Bostadspriserna kommer stiga med 25 procent

/