Hurra av för alla som klarat gymnasiet! För några är vägen framåt spikrak, men väldigt många behöver fundera några varv till. Arkivbild.
Hurra av för alla som klarat gymnasiet! För några är vägen framåt spikrak, men väldigt många behöver fundera några varv till. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Vilsen student? Så får du styr in i arbetslivet

Att lämna gymnasiet och varken ha konkreta planer eller bra betyg kan få det att gunga under fötterna. Men med några enkla steg går det att få styr på tankarna och hitta vägen till jobb.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: Fler tips

Arbetsförmedlingen: Har råd, tips och digitala tjänster på webbplatsen. Se till exempel 10 tips för första jobbet och Jobbguide för unga.

Inskrivna på Arbetsförmedlingen har efter tre månader möjlighet till ersättning från Försäkringskassan.

Körkort: Ökar chansen att få ett jobb, eller att kunna ta ett jobb med obekväma arbetstider.

Volontärarbete: Ger inte pengar, men värdefulla erfarenhet och kontakter. Se till exempel här: volontarbyran@org

Källor: Arbetsförmedlingen, Volontärbyrån med flera

— Det kommer att ordna sig, även om det inte känns så, säger Charlotte Lindman som är jobbsökarexpert vid Arbetsförmedlingen.

För det första: Gör en plan, fast du inte vet vad du vill.

Poängen med en plan är att få struktur på tankarna och ringa in vad som är tänkbart och görbart här och nu. Det kan vara särskilt utmanande för alla som läst ett högskoleförberedande program och alltså saknar yrkeskunskap, men inte heller kan eller vill plugga vid högskola.

— Om du känner dig omotiverad att läsa vidare, strunta i det så länge. Koncentrera dig på att söka jobb. Om du inte vet vilka slags jobb du ska söka kan du få bra uppslag i Arbetsförmedlingens intresseguide, säger Charlotte Lindman.

För det andra: Gör dig startklar

Många tycker att det är svårt att skriva ett CV. Men använd dig av en färdig mall, de finns att hitta på nätet. Våga lyfta vad du kan och är bra på.

— Det som efterfrågas i princip alla yrken i dag är digital kompetens. Det är något de flesta ungdomar har, utan att ens tänka på det, säger Charlotta Lindman.

Visa vilja

Det man saknar i yrkeskunskap och erfarenhet kan uppvägas av motivation.

— Att ha rätt attityd till jobbet kan räcka oerhört långt. Många arbetsgivare är villiga att utbilda nya medarbetare, så att skriva "Jag är grön på arbetsmarknaden men skulle gärna lära mig det här yrket" kan göra att du sticker ut i mängden.

Får du inget jobb i sommar och saknar planer för hösten, är Charlotte Lindmans råd att skriva in sig på Arbetsförmedlingen.

— Där kan du få stöd av olika slag och möjlighet att prata med en arbetsförmedlare.

Vänta inte på att drömjobbet ska komma till dig. Var öppen för de möjligheter som ges, råder Charlotte Lindman, jobbsökarexpert vid Arbetsförmedlingen.

För det tredje: Betyg

Charlotte Lindman påpekar att halvdåliga betyg inte behöver vara ett problem.

— Har du klarat studierna, och alltså har en gymnasieexamen, har du också den viktigaste biljetten in i arbetslivet. Grattis till det!

Behöver du trots allt komplettera eller läsa upp betyg finns alla möjligheter via exempelvis komvux.

Motivation

För det fjärde: Håll på rutiner

Om veckorna går och inget klarnar gäller det att vara uthållig. Kanske kan du ta stöd av kompisar.

— Gör saker på dagarna! Att bara sova eller sitta ensam hemma kan göra att du tappar motivationen.

Till sist: Var realistisk

— Alla måste börja någonstans. Att hoppa på de möjligheter som ges tar dig betydligt längre än att vänta på ett drömjobb, säger Charlotte Lindman.

TT
/