Här hittar bedragarna dina uppgifter
Allt fler svenskar utsätts för bedrägerier. Och dina uppgifter finns tillgängliga för bedragarna på flera sajter. Så stoppar du dem från att få tag i dem.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Bedrägerier har blivit ett av de vanligaste brotten mot privatpersoner i Sverige. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) anmäldes över 180 000 bedrägerier under 2022, en ökning med 360 procent sedan sekelskiftet.
Nyheter24 har intervjuat Adrianus Warmenhoven, cybersäkerhetsrådgivare på NordVPN, som menar att personliga uppgifter kan leda till förödande konsekvenser.
– Med dina uppgifter kan de till exempelvis tömma ditt bankkonto. Eller ännu värre – kapa din identitet för att ta stora lån i ditt namn, säger han.
När bedragare blir mer sofistikerade så är de allt fler som faller i deras fällor. Oftast börjar det med att bedragarna får tag i dina kontaktuppgifter. Dessa sparas i onlinebutiker du använt eller på dina sociala medier. Men även på sökwebbplatser som Eniro.se.
– Desto fler företag som har dina uppgifter, ju större är risken att de vid något tillfälle läcker ut och blir tillgängliga för försäljning på bland annat dark web, säger Adrianus Warmenhoven.
För att minska risken att bedragarna får tag i dina uppgifter kan du enkelt ta bort de från sajterna.
MISSA INTE: Så kan bedragaren lura dig på semesterresan i sommar
Stoppa dem från att kontakta dig
Under 2022 blev 6,1 procent av Sveriges befolkning utsatta för ett försäljningsbedrägeri. Många gånger sker det över telefon eller via sms.
Det är enkelt för kriminella att hitta adresser och telefonnummer på sina offer genom att söka online.
Sajter som MrKoll, Eniro, Hitta.se, Ratsit och Merinfo har utgivningsbevis, vilket ger dem rätt att publicera personuppgifter trots GDPR.
Senioren har sammanställt några vägar för dig som vill hålla dina kontaktuppgifter borta från officiella hemsidor:
- Eniro.se: Kontakta kundtjänst via privatpersoner@eniro.com eller skriv till Eniro Sverige AB, Box 7044, 164 07 Kista för att begära borttagning av dina uppgifter.
- MrKoll: Logga in med BankID på deras hemsida och dölja ditt telefonnummer och adress.
- Hitta.se: Logga in med BankID och gå till sidan "Kontakta oss/Ta bort mina uppgifter" för att ta bort dina uppgifter. Alternativt kan du skicka ett brev till Hittapunktse AB, SEriksgatan 121 D, 113 43 Stockholm.
- Ratsit: Skicka ett mejl till kundservice@ratsit.se för att begära att dina uppgifter inte syns öppet. Notera att det krävs en sekretessmarkering hos Skatteverket för att ta bort sina uppgifter helt.
Du kan även kontakta din telefonoperatör och be om att få hemligt nummer. Då kommer det inte att vara synligt på offentliga sidor.
LÄS MER: Se upp för dessa bluff-shoppingsidor – så känner du igen dem
Minimera risken för kontobedrägerier
Enligt statistik från BRÅ så drabbades 3,7 procent av Sveriges befolkningen drabbades av kort- eller kreditbedrägerier 2022.
Oftast så lurar bedragarna dig till att ge ut uppgifter som kan leda till att de kommer in på ditt konto. Då för de över pengarna på sina egna. Adrianus Warmenhoven rekommenderar att man alltid ska vara extra varsam.
– Var hellre lite för försiktig än tvärtom. Gå i stället till företagets officiella webbplats och logga in eller leta upp ett telefonnummer för att kontakta dem, säger han.
Ett enkelt sätt att skydda sina pengar är förvara dem i en nischbank. Dessa banker har inbyggda spärrar som förhindrar överföringar till andra konton än dina egna.
Polisen har även listat flera tips på sin hemsida som kan hjälpa dig att skydda dig mot kontobedrägerier. Bland annat kan du spärra dina konton för internetköp och välja att att öppna upp det enbart när du ska handla på nätet.
De rekommenderar även att du handlar med kort som inte är kopplat till ditt lönekonto. Genom att använda olika konton kan du skydda större summor pengar medan du behåller tillräckligt på ditt vanliga konto för dagliga utgifter.
MISSA INTE: