Kriminella nätverkar skaffar sig falska identiteter med BankID.
Kriminella nätverkar skaffar sig falska identiteter med BankID. - Foto: Fredrik Persson/TT & Mickan Mörk/TT.

Nytt förslag från BankID – påverkar alla användare

Kriminella nätverk tvättar pengar via falska BankID, varnar Ekobrottsmyndigheten. Nyheter24 har pratat med BankID själva om vad som behövs göras för att säkra digitala identiteter.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

En ny våg av kriminella har lämnat Ekobrottsmyndigheten bekymrade. Enligt P4 Stockholm, som var först med att rapportera om detta, förs det ungefär tio EU-medborgare i veckan till Sverige för att tvätta pengar genom BankID.

MISSA INTE: Skatteverkets uppmaning: Det måste du göra innan 12 juli

Det är kriminella nätverk som tar in medborgare som sedan skaffar BankID i syfte att tvätta pengar. EU-medborgarna kan sedan återvända till sina hemländer och nätverken använder de nya identiteterna för att tvätta pengar. 

Detta kan ske under tvång eller mot betalning. 

LÄS MER: Skaffa BankID? Det måste du göra om du har den här mobilen

Nytt förslag: Ansiktsigenkänning vid legitimering av BankID

Via de nya identiteterna kan nätverken anställa personerna i företag och sedan registrera skatter och avdrag för att bygga upp en kreditvärdighet. Därefter kan man använda det till att begå kreditbedrägerier, förklarar Sara Persson, brottsförebyggande specialist vid Ekobrottsmyndigheten, för P4 Stockholm. 

Hon menar att problemet är omfattande och vill att det ska ske en förändring. 

– Man behöver kunna koppla den som använder BankID:t till en fysisk person. Det skulle då kunna handla om att du måste visa upp ditt ansikte i en app där du legitimerar dig digitalt, säger Persson till kanalen

Det är emellertid inte så lätt som att BankID inför en extra kontroll vid legitimering. Nyheter24 har pratat med Charlotte Pataky som är pressansvarig på BankID. 

– Det pågår flera arbeten kring identiteter i Sverige just nu. Både Skatteverket, på uppdrag av regeringen, och Riksrevisionen jobbar på detta, berättar hon. 

LÄS MER: Fått sms från den här avsändaren? Nu varnar BankID

BankID: Då fungerar ansiktsigenkänning

BankID arbetar till viss del med ansiktsigenkänning men endast svenska medborgare som har ett utfärdat svenskt pass eller nationellt ID-kort kan använda detta. Har man ett svenskt pass eller ett nationellt ID-kort lagras någonting vid namn biodata. 

Biometrisk data innebär att ens fysiska kännetecken kopplas ihop med ens identitet. 

– Våra användare som är folkbokförda i Sverige men som inte är svenska medborgare kan idag inte skaffa och inneha ett statligt utfärdat ID-kort som bär på biometrisk data och därav kan vi inte använda oss utav ansiktsigenkänning vid deras användning, säger Pataky till Nyheter24. 

MISSA INTE: Så mycket sparar svenskar i månaden – är du över snittet?

Flera aktörer måste ingripa

I dagsläget uppskattas de kriminella nätverken tjäna uppemot 100 till 150 miljarder kronor på dessa typer av verksamheter. Men det är inte bara hos BankID som ansvaret ligger. 

– Det Sara Persson från Ekobrottsmyndigheten beskriver är just hur utnyttjade personer från andra EU-länder på falska grunder blir folkbokförda i Sverige och får ett ID-kort från Skatteverket. Därefter öppnas bankkonto och e-legitimation skaffas, förklarar Pataky.