Då kan du få ersättning för sjukdom under resan.
Då kan du få ersättning för sjukdom under resan. - Foto: Pexels & Henrik Montgomery/TT.

Blivit sjuk strax innan resan? Så vet du om du får ersättning

Att bli sjuk strax innan eller under sin resa är aldrig kul. Men i vissa fall har man rätt till ersättning. Nyheter24 reder ut vad som gäller med Gabriella Hallberg, jurist och reseexpert på Konsumenternas försäkringsbyrå.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det går inte att förutse om man kommer att bli sjuk eller inte. Som tur är ingår det ofta ett reseskydd i hemförsäkringen som kan ge ersättning för resor missade på grund av sjukdom. 

Men det är inte alltid helt lätt att få tillgång till pengarna. 

MISSA INTE: Förändringen på SAS – gäller från den 1 september

Nyheter24 har pratat med Gabriella Hallberg, jurist och reseexpert på Konsumenternas försäkringsbyrå om vad som händer om man blir sjuk innan en planerad resa

Hon berättar att det så kallade reseskyddet som finns i alla hemförsäkringar är ett bra skydd på semesterresan och kan ge en viss ersättning vid oförutsedda händelser. 

– Om man blir akut sjuk eller drabbas av en olycka kan man ta del av reseskyddet som ingår i hemförsäkringen, berättar Hallberg. 

LÄS MER: Snuskiga koden på campingplatser – visar att du vill ligga

Så kan du få ut ersättning vid akut sjukdom

Vid händelse av akut sjukdom kan försäkringsbolagen betala för vården på resan och i vissa fall även hemtransporten vid svår akut sjukdom eller olycka om försäkringsbolaget eller larmcentralen bedömer att det är nödvändigt.

För att vara på den säkra sidan kan man göra en medicinsk förhandsbedömning i god tid före resan via sitt försäkringsbolag för att undersöka hur försäkringen gäller. 

Gabriella Hallberg, jurist och reseexpert vid Konsumenternas försäkringsbyrå. Foto: Konsumenternas.

– Du får ju inte resa med en pågående sjukdom, utan du måste vara symptomfri och inte uppsökt läkare för detta en viss tid innan resan. Det är bara akuta sjukdomar, olycksfall och akuta försämringar som ersätts, alltså ska det inte finnas något pågående vårdbehov man känt till en viss tid före resan, förklarar Hallberg, och lägger till:

– Du måste vara frisk när du bokar resan. 

LÄS MER: Bortrest? Så fungerar hemförsäkringen vid inbrott

Blir man så pass sjuk under resans gång att man måste uppsöka sjukhus är det viktigt att kvitton och utlägg för vårdkostnader och transporter i samband med sjukdomen. Endast genom dessa kan försäkringsbolagen bevilja ersättning. 

– Man behöver även ett tydligt läkarintyg från behandlande läkare på resan som visar vilken diagnos man har fått och hur många dagar man behövt vila på hotellrummet. 

I vissa fall kan man bli så dålig att man inte kan resa hem det planerade datumet. 

– Om man blir rejält sjuk kanske man måste ändra sin hemresa. Det här måste man först stämma av med försäkringsbolaget eller samarbetande larmcentral och få godkänt, säger Hallberg. 

MISSA INTE: Sveriges värsta campingplatser – lägst betyg från gästerna

Extra skyddet kan ge ersättningsresa: "Om man varit sjuk på hotellrummet..."

Gabriella Hallberg påpekar att det finns ett utökat reseskydd som fungerar som ett komplement till det vanliga reseskyddet som ingår i hemförsäkringen. 

Ofta erbjuder försäkringsbolagen utökat reseskydd som ett tillägg till hemförsäkringen. Vissa bolag erbjuder i stället mer eller mindre omfattande hemförsäkringar. Även om det kostar mer kan det i vissa situationer löna sig att ha betalat för det. 

– Har man en mer omfattande hemförsäkring som inkluderar utökat reseskydd så kan man ibland få ersättning för förlorade semesterdagar, om man då kan visa på det här läkarintyget.

Det utökade reseskyddet kan i vissa fall ge rätt till en ersättningsresa. Även här är det viktigt med kvitton, utlägg och intyg. 

– Om man varit sjuk på hotellrummet mer än halva restiden och om det tydligt framgår av ditt läkarintyg kan man få en ersättningsresa om du har en hemförsäkring med utökat reseskydd, avslutar Hallberg.