Ett krångligt lösenord är inte alltid tillräckligt för att skydda dig.
Ett krångligt lösenord är inte alltid tillräckligt för att skydda dig. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ditt lösenord är inte så säkert som du tror – här är fällorna

Kanske rankar hemsidorna ditt lösenord som "starkt". Men säkerhetsexperten menar att säkerhetsråden om lösenord är vansinne.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Har du blivit ombedd att mata in ett starkare lösenord när du skapar ett konto? Då är du inte ensam. Många sidor vill att du ska ha ett visst antal tecken, både små och stora, gärna i kombination med siffror och specialtecken.

 Men IT-säkerhetsexperten Karl Emil Nikka menar att det är meningslöst.

– De rekommendationerna är utdömda. De är i värsta fall kontraproduktiva för de kan få oss att välja sämre lösenord, säger han i en intervju med Aftonbladet.

MISSA INTE: Här hittar bedragarna dina uppgifter

Säkerhetsråden är utdaterade 

Sverige har den senaste tiden upplevt flera allvarliga hackerattacker. Svenska kyrkans datasystem slogs ut strax före jul, Coop i Värmland drabbades nyligen, och nu i helgen utsattes flera stora system för attacker mot den finsksvenska IT-leverantören Tietoevry.

Hackerattacker kan inte bara påverka företag, organisationer och viktiga samhällsfunktioner, utan även direkt drabba privatpersoner genom så kallade "dubbelutpressningsattacker".

I dessa fall stjäl hackaren kunddata från organisationer och hotar med att offentliggöra den om en lösensumma inte betalas.

Karl Emil Nikka menar att uppmaningen att ha långa och krångliga lösenord som du ofta byter på olika sajter inte längre är hållbar. Han menar att dessa råd inte bara är ineffektiva, utan även potentiellt skadliga.

– Uppmaningen att byta lösenord var 90:e dag ledde bara till att de som hade ”sommar1” som lösenord bytte till ”sommar2”, säger han till Aftonbladet.

Nikka påpekar att många av de gamla säkerhetsråden, som fortfarande cirkulerar, är rena vansinnet. Istället för att ständigt försöka minnas och byta lösenord, rekommenderar han en mer modern och säker lösning: lösenordshanterare.

LÄS MER: Android? Då bör du byta identifiering i BankID-appen

Finns bättre lösningar

Karl Emil Nikka menar att den bästa lösningen är att skaffa en lösenordshanterare. Då vinner du två saker, enligt honom. Det första är att du får möjlighet att ha unika lösenord på alla webbplatser.

Då det är näst intill omöjligt att komma ihåg flera lösenord, menar han att det gör lösenordshanterare nödvändiga.

Lösenordshanterare integrerade i webbläsaren kan också hjälpa dig att undvika nätfiskeattacker. Dessa verktyg kommer ihåg dina lösenord för varje webbplats och förhindrar dig från att logga in på falska sajter. 

– Det gör att du inte riskerar att falla offer för en nätfiskeattack om du uppmanas att logga in på en falsk nätfiskesida. Så skaffa en lösenordshanterare, säger han till Aftonbladet.

LÄS MER:

Hård kritik mot Swedbanks sms – går emot egna säkerhetsråd

Öka BankID-säkerheten i din telefon – så gör du steg för steg

/
stats