Tusentals svenskar i Libanon – uppmanas lämna
Så många som 10 000 svenska medborgare kan befinna sig i Libanon, enligt UD:s bedömning. Vid en en eskalerad konflikt i området riskerar människor att bli fast. Utrikesminister Tobias Billström (M) uppmanar alla svenskar att lämna landet.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
"Det är nödvändigt för svenskar att lämna Libanon, respektive att avstå från att åka till landet i fråga", framhåller Billström i en skriftlig kommentar till TT.
Under sommaren bedöms 8 000–10 000 svenskar befinna sig i Libanon vid varje givet tillfälle, enligt utrikesdepartementet.
På den särskilda svensklista som UD upprättat har omkring 850 personer skrivit upp sig. Att skriva upp sig innebär att en person ger uppgifter om var i Libanon man håller till och hur man kan nås.
Under helgen dödades tolv barn och unga och tiotals skadades i en raketattack från Libanon mot de av Israel ockuperade Golanhöjderna. Israel pekade ut Iran-stödda Hizbollah som ansvarig, något som Hizbollah förnekar. På söndagen uppgavs det att Israel genomfört ett första svar "långt inne på libanesiskt territorium".
Svenska utrikesdepartementet understryker att det senaste dygnets händelser visar på allvaret i UD:s avrådan som gällt sedan nio månader. UD har uppmanat svenskar att lämna Libanon.
Flyg stoppas
"Det är den strängaste graden av avrådan. Situationen kan bli så allvarlig att det helt enkelt inte går att hjälpa svenskar i Libanon. Man kan inte förvänta sig att få hjälp av staten att lämna landet", säger Tobias Billström (M).
Efter helgens dödliga raketattack har flera flygbolag stoppat flygningar till och från Libanons huvudstad Beirut.
Air France-KLM uppger att alla flygningarna under måndag och tisdag stoppas "på grund av säkerhetssituationen" och Lufthansa stoppar alla avgångar till den 5 augusti. Även lågprisbolaget Transavia meddelar att man stoppar flygningar till och från Beirut.
"Kan inte förvänta sig hjälp"
Skulle konflikten eskalera med kort varsel riskerar människor att bli fast i landet och då bär alla svenskar i Libanon ett stort eget ansvar, enligt Billström.
"Statens möjligheter att hjälpa till vid en krissituation kommer vara väldigt små", säger han.