Se upp med vad du äter och dricker på utlandsresan.
Se upp med vad du äter och dricker på utlandsresan. - Foto: Christine Olsson/TT

Fler svenskar magsjuka på utlandssemestern

Allt fler svenska turister drabbas av magsjuka utomlands. I värsta fall kan den hett efterlängtade upplevelsen spolieras och förstöra en stor del av semestern, varnar Karin Tranberg vid SOS International.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: Magsjuka turister

Under perioden juni–juli 2023 utgjorde maginfektioner 11 procent av de svenska ärendena hos SOS International.

I år hade den siffran stigit till 17 procent.

Utöver maginfektioner är öroninfektioner, feber och stukade vrister de vanligaste incidenterna.

Källa: SOS international

Magkramp, yrsel och huvudvärk. Uppkastningar och diarréer. Att drabbas av maginfektioner på utlandsvistelsen är bland det sista man önskar sig som turist. Förutom en saboterad semester kan magsjukan få allvarligare konsekvenser, påpekar Karin Tranberg som är divisionschef på Travelcare vid SOS International.

Kan bli allvarligt

Får man inte rätt behandling i tid kan det ta en allvarlig vändning.

"Man ska vara särskilt uppmärksam om det är äldre eller barn som drabbas. Vi rekommenderar att man ringer till larmcentralen och ser till att man får behandling direkt i stället för att vänta och se", skriver Karin Tranberg i en mejlkommentar till TT.

Turkiet, Grekland och Spanien ligger i topp när det gäller antalet registrerade fall av magsjuka bland svenska turister. I juni och juli i år hade antalet magsjuka ökat till 7 650 fall, från de 7 000 som registrerades under samma period för 2023. Det visar ny statistik från SOS International som TT har tagit del av.

Karin Tranberg, divisionschef på Travelcare vid SOS International.
Karin Tranberg, divisionschef på Travelcare vid SOS International.

Se upp med buffén

All-inclusive-bufféer bör man vara försiktig med och som turist ska man alltid vara uppmärksam på vad man stoppar i sig. Stekt och kokt mat minskar risken för maginfektioner och man ska inte äta mat som inte ser ut att vara ordentligt tillagad.

Även i vårt grannland Norge har man noterat en kraftig ökning av antalet turister som blir magsjuka på semestermålet utomlands. Antalet fall ökade med 44 procent jämfört med i fjol, uppger försäkringsbolaget Gjensidige enligt den norska nyhetsbyrån NTB. Turkiet anges vara "värstingen" i sammanhanget.

TT
stats