Polisens tekniker på plats på Kungsholmen i Stockholm den 13 juli efter ett inbrottslarm där syra använts. Arkivbild.
Polisens tekniker på plats på Kungsholmen i Stockholm den 13 juli efter ett inbrottslarm där syra använts. Arkivbild. - Foto: Mickan Mörk/TT

Därför kom syrainbrotten av sig – polisens teori

I slutet av maj till mitten av juli fick Stockholmspolisen in flera rapporter om inbrott med hjälp av frätande syra. Sedan tog det stopp. Det blev ganska medialt så det är möjligt att det hade en avskräckande effekt, säger Monica Krüger vid gränspolisen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det totala antalet inbrott eller inbrottsförsök där man använt så kallad salpetersyra är i nuläget 52 stycken. Ingen person är gripen eller skäligen misstänkt i ärendet men polisen säger sig ha en bättre bild över situationen.

— Jag skulle säga att vi har en ganska god uppfattning kring vilka som ligger bakom den här serien. Det rör sig om en utländsk stöldliga, säger Monica Krüger.

Väntar på analyser

I utredningen har Stockholmspolisen haft ett samarbete med Europol sedan det stod klart att det rörde sig om en omfattande turné och att inbrottsmetoden har använts i flera europeiska länder tidigare.

— Vi har en förhoppning om att vi i alla fall kommer att kunna lagföra några. Vi har haft daglig kontakt med Europol och de tar också det här på stort allvar eftersom de ser att det här är något som drabbar fler länder i Europa. Nu väntar vi främst på analyser från de tekniska spår som är säkrade, säger Krüger.

Sedan helgen den 13-14 juli då en rad inbrott skedde på Kungsholmen i Stockholm har det inte kommit några nya rapporter om inbrott med hjälp av syra.

Däremot har inbrottsförsöken inte helt stannat av. Under veckorna som följde kom rapporter kring markeringar i portuppgångar. Markeringarna är en form av sträng mellan dörr och dörrpost som ska indikera om man är hemma eller inte, där obruten betyder att dörren inte öppnats.

Uppmärksam allmänhet

— Vi kan inte säga med säkerhet men det verkar som att det är den metod de använt sig av för att veta vilka som har varit hemma eller inte. På senaste tiden har allmänheten varit så pass vaksam och själva tagit bort markeringarna.

De flesta inbrotten har skett då folk har varit bortresta i flera dagar. Därför tycker Krüger att man ska fortsätta vara uppmärksam om man ska åka iväg under semestern.

— Be gärna en granne att hålla lite extra koll efter markeringar eller bara vara allmänt uppmärksam på vilka som rör sig i porten. Om man har flera lås är det bra att låsa samtliga, säger hon.

Inbrotten har varit koncentrerade till Stockholmsområdet och polisen har inte sett att förövarna gett sig på något annat än lägenheter. Monica Krügers uppmaning är att kontakta polisen om man ser en markering.

TT
/
/
stats