Experten varnar: Då kan träningstrenden vara en hälsofara
Hälsoforskare varnar för gaser, illamående och kräkningar när den vardagliga skafferiprodukten nu blivit populär inom träningskretsar. Nyheter24 reder ut sanningen bakom den senaste hälsotrenden.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Kanske står bakpulvret i skafferiskåpet och skräpar i väntan på att du ska baka, städa eller tvätta?
Då kanske det är dags att packa ned det i träningsväskan istället – åtminstone enligt nya studier, som visar på att ingrediensen kan ha positiva effekter på din fysiska hälsa.
Nyheter24 har kartlagt bieffekterna av bakpulvret som träningstillskott, och hur stora mängder som egentligen är för stora.
MISSA INTE: Husmorsknepet: Lägg detta i diskmaskinen nästa gång du diskar
Populära ingrediensen som gör comeback
Förutom att användas som rengöringsmedel i köket, fläckborttagning och för att neutralisera lukter från illadoftande kläder, har skafferiprodukten börjat användas av vissa för att förbättra deras träningsprestanda och motverka sura uppstötningar, förklarar dietisten och författaren Frances Largeman-Roth i en intervju med nyhetskanalen CNN.
– Bakpulver är en väldigt cool naturlig ingrediens som har många användningsområden, säger Largeman-Roth.
Vilka är de positiva hälsoeffekterna av bakpulver?
När det kommer till vad bakpulver kan förbättra är uthållighet en av de användningsområden som är mest efterforskade, där de första studierna dateras ända tillbaka till 1980-talet.
Enligt en stor forskningsöversikt från 2021, kan intaget av bakpulver en- till två timmar före träning förbättra prestationsförmågan upp till 12 minuter under högintensiva aktiviteter som cykling, löpning, rodd och boxning. Deltagare som konsumerade bakpulver i en studie kring styrketräning kunde dessutom göra fler reps med mindre muskeltrötthet än placebogruppen.
Bakpulver sägs även kunna lindra sura uppstötningar, matsmältningsbesvär och i vissa fall utvecklingen av njursjukdom, visar nya studier.
LÄS MER: Äckliga anledningen – därför har du gula fläckar på kudden
Forskarnas varning: Kan vara riskfyllt
Men bara för att bakpulver utgörs av naturliga ingredienser betyder det inte att konsumtionen är helt utan risk, tillägger dietisten.
Behovet av försiktighet beror på kemin i bakpulvret när det väl hamnat i kroppen, och det känsliga samspelet mellan ämnet och kroppens organ. På pH-skalan för surhet och bashet är allt med ett pH på mindre än 7 surt, medan 7 till 8 är neutralt och allt från 8 till 14 är basiskt.
Det normala pH-intervallet för människokroppen, mätt med blod, ligger mellan 7,35 till 7,45, enligt Largeman-Roth.
Bakpulvret då? Det har ett basiskt pH på cirka 8,3.
När är det farligt att konsumera för mycket bakpulver?
Det är när man konsumerar för stora mängder bakpulver som saker och ting kan bli tokiga.
Enligt Largeman-Roth finns ingen universell dosrekommendation ännu, men för matsmältningsbesvär kan du prova en fjärdedels-tesked av bakpulver blandat med ett glas vatten.
Vissa människor använder upp till en hel tesked – men att arbeta upp mängden successivt kan vara fördelaktigt, menar dietisten, då många upplever diarré, gaser, illamående eller kräkningar av att ta för mycket på en gång.
Att dricka bakpulvret efter – och inte innan – måltiden är dessutom bästa tiden, avslöjar Largeman-Roth, då magsyran behövs för att smälta maten först.
LÄS MER:
Så håller du liv i träningen på semestern
Ruttnar dina sopor snabbt? Kan vara hälsofara