Mystisk signal: "Jorden ringde som en klocka"
Ett oförklarligt brummande förbryllade seismologer världen över – som gick samman för att lösa mysteriet. Klimatförändringen var den utlösande faktorn, enligt studien.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
För ett år sedan registrerades en seismisk våg som varade i nio dagar. Signalen, en vibration i jorden, var ovanlig på två sätt: att den höll i sig så pass länge och att den höll sig på samma frekvens, som ett långt monotont brummande.
Seismologer runt om i världen var förbryllade.
— Det var en seismisk signal vi aldrig sett tidigare. Det var väldigt spännande och gav upphov till alla möjliga vilda förslag om vad det kunde vara för något, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.
Tsunami
Snart riktades misstankarna mot en tsunami i en Grönlandsfjord den 16 september, ungefär samtidigt som den mystiska signalen upptäcktes.
Det fick 68 forskare från institutioner i 15 länder att inleda ett samarbete för att med hjälp av olika data, fältmätningar, satellitbilder och simulationer gå till botten med gåtan. Och nu är mysteriet löst, enligt studien som publicerats i tidskriften Science.
Det var en bergstopp som rasat ner i Dicksonfjorden på östra Grönland som utlöst en enorm tsunami. Vågen svallade fram och tillbaka i den smala fjorden och gav upphov till de vibrationer som registrerades av mätare i hela världen, enligt forskarna.
— Det har bildats en stående våg i fjorden som slagit fram och tillbaka i nio dagar och inte mattats av särskilt mycket under tiden, säger Lund, som deltagit i studien.
— Det gjorde så att jorden ringde som en kyrkklocka i nio dagar, i en enda ton.
Klimateffekt
Den utlösande faktorn var med största sannolikhet klimatförändringen, menar forskarna – eftersom den smältande glaciärtungan inte längre hjälper till att stabilisera bergssidan, som till slut rasade i havet.
— Vi har tidigare sett seismiska vågor som kunnat hålla på i timmar, men inte under så här lång tid. Den globala uppvärmningen kanske också gör att vi får fenomen som vi aldrig har sett tidigare, säger Lund.
Inga människor befann sig i närheten men vid fjordmynningen går en rutt för kryssningsfartyg. Forskarna menar att det kan komma att krävas mer övervakning på platser man tidigare trodde var relativt säkra.
— Det är första gången man sett en rejäl tsunami på östra Grönland, säger Lund.
— Det visar på farorna med den globala uppvärmningen i områden som är isbelagda, att det inte bara leder till att isarna kalvar och försvinner utan också att bergssidorna destabiliseras. Sannolikt får vi fler skred och tsunamier i fjordarna på Grönland.