Svenskan jobbade i Beirut: "Kaos och förvirring"
Människor på gatorna, överfyllda hus, oro och förvirring. Så beskriver Ana Chaurio på Läkare utan gränser de senaste dagarna i Beirut. Deras arbete i landet övergår nu till en akutinsats. Allt förändrades, det blev som natt och dag.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Upp till 3 000 svenskar beräknas befinna sig i Libanon, enligt utrikesdepartementet.
Utrikesdepartementet, som avrått från alla resor till Libanon sedan i slutet av förra året, kommer inte att utöka sitt stöd till svenskar i landet.
Ana Chaurio har jobbat som ansvarig för påverkansfrågor för Läkare utan gränser (MSF) i Libanon sedan december i fjol. I måndags kom hon tillbaka till Sverige.
Efter de senaste dagarnas upptrappning, med intensivt israeliskt bombardemang mot södra Libanon men även mot Beiruts södra förorter – där shiamilisen Hizbollah har ett starkt fäste – har gatubilden i huvudstaden förändrats markant, säger hon.
Israels militär har uppmanat personer bosatta i områden nära gränsen till evakuering. Sammanlagt har runt en miljon av landets invånare tvingats på flykt, enligt premiärminister Najib Mikati.
— Det är familjer på flykt längs med gatorna och samlade längs med vattnet. Många vet inte vart de ska gå, säger hon och fortsätter:
— Hotell som ligger nära där jag bor var helt fullbokade och hus som har varit övergivna länge var plötsligt helt fulla. Allt har förändrats jättemycket på kort tid.
"Det var kaos"
Ana berättar att hennes kollegor och andra som bor i området är oroliga för vad som ska hända och att alla vill befinna sig i ett område som räknas som relativt säkert.
— Jag har aldrig sett så mycket kunder i mataffärerna, efterfrågan på allt var så stor. Det var kaos.
Bland personer som Ana pratade med är många rädda för framtiden och hon tror att det behövs fler skyddsrum och trygga områden för att människor ska kunna leva ett okej liv.
Övergått till en akutinsats
Läkare utan gränsers arbete i Libanon ändras nu från ”vanligt projekt” till en akutinsats vilket innebär att annan kompetens behövs, som till exempel har erfarenhet av traumakirurgi.
— Vi har mobila kliniker som hjälper till där det behövs. Både med att dela ut hygienartiklar och madrasser, men också med psykologiskt stöd till dem som behöver, säger hon.