Lönebeskedet bör ge en heltäckande bild av hur den totala lönen fördelas på nettolön, skatter och pensions­inbetalningar. Arkivbild.
Lönebeskedet bör ge en heltäckande bild av hur den totala lönen fördelas på nettolön, skatter och pensions­inbetalningar. Arkivbild. - Foto: Stina Stjernkvist/TT

"Lagstifta om ett tydligt lönebesked”

Det är hög tid att bryta osynlighets­principen rörande de skatter och avgifter som löntagarna betalar. Det skriver två national­ekonomer vid Lunds universitet på SvD Debatt.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Vad vi betalar i skatt och vad vi får för pengarna är relevanta frågor. Att ge svar på den första är betydligt enklare än på den andra, skriver författarna till debattinlägget, och pekar på en allvarlig svaghet i dagens Sverige: väljarna saknar kunskap om vad de faktiskt betalar i skatter och avgifter till den offentliga sektorn.

Regering och riksdag bör stifta en lag som kräver att alla arbetsgivare visar ett fullständigt lönebesked för sina anställda varje månad, skriver de vidare.

Lönebeskedet bör ge en heltäckande bild av hur den totala lönen fördelas på nettolön, skatter och pensions­inbetalningar. Centrala lönebegrepp som totallön, bruttolön, samt nettolön bör redovisas öppet.

Fördelarna med en "synlighets­princip" skulle enligt skribenterna vara att det demokratiska informations­underskottet försvinner och att det därmed blir ett inslag i folkbildningen.

Att pensionsavsättningen anges på lönebeskedet ger också en trygghet för löntagarna samt underlättar att få en bild av sitt faktiska pensions­sparande.

Ett fullständigt lönebesked skulle enligt författarna till debattinlägget även motverka oseriösa och kriminella arbetsgivare.

TT
/
/
stats