Det ska du aldrig ha i din matlåda – enligt superkocken
Vad ska man absolut inte ha i matlådan? Matpodden Ingredienserna har svaret.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Att förbereda matlådor att ta med till plugget eller arbetsplatsen är en av de bästa och enklaste sätten att spara pengar på mat.
Men att få till en riktigt bra matlåda kan vara lite klurigt. Vissa maträtter blir inte bra dagen efter, medan andra till och med kan bli bättre. Vilka rätter ska man egentligen satsa på, och vilka ska man undvika?
LÄS MER: Erik Videgård: "Du har lagat stuvade makaroner fel hela ditt liv"
Det är den bästa matlådan
I det senaste avsnittet av Nyheter24:s matpodd "Ingredienserna" frågar Philip De Giorgio krögaren Jesper Kvarnefält och superkocken Mikael Einarsson om vad som är den bästa – och sämsta – matlådan.
Matproffsen kommer snabbt fram till att grytor och soppor är bra alternativ, till exempel en kycklinggryta. Där är det även viktigt att hela rätten finns i samma låda – riset, grönsakerna och själva grytan.
Vidare bör grytan vara soppigare och såsigare för att passa bra till uppvärmning.
– Jag hade nog rekommenderat en såsigare gryta med allt färdigt, säger Mikael Einarsson i podden.
– Jag ser också det, att allt ligger i, fyller Jesper Kvarnefält i.
LÄS MER: Äter du det här? Då kan du bli matförgiftad
Ett annat bra alternativ för matlådan är lasagne, konstaterar matfantasterna.
– Lasagne kanske är den optimala matlådan?, säger Philip De Giorgio.
– Ja för den är ju oftast bättre dagen efter. När man ändå gör en lasagne hemma kan det verkligen vara värt att göra den i stora formen, säger Mikael Einarsson och tillägger:
– Om man orkar kan man ta med en extra liten burk eller låda med en kolsallad eller tomatsallad att ha till lasagnen.
MISSA INTE: Myndigheten varnar för ny godis-trend: ”Inte alls bra"
Det ska du aldrig ha i matlådan
Men det finns rätter som du alltid bör undvika att ha i matlådan – av olika anledningar.
Fisk är till exempel bra att undvika då den ofta ger ifrån sig en otrevlig doft när den värms upp i mikron.
– Fisk, det får man ju typ inte värma i ett kontorslandskap. Det är en no go, säger Philip Di Giorgio i podden.
En annan populär rätt till matlådan som du enligt matproffsen bör undvika är pasta och mejerisås, till exempelvis en baserad på créme fraiche eller grädde.
Anledningen är att sådana såser spricker när de värms upp.
– Det blir ett sånt rinnande fettlager, det blir inte så kul, säger Philip Di Giorgio.
– Smakar inte gott heller, tillägger Jesper Kvarnefält.