Ska man verkligen frysa in matlådan? Här är svaret
Har du någon gång lagat mycket mat med avsikt att frysa in det som blir över för att ha lunch i veckan? Det är ingen dum idé om du vet om vilka produkter som aldrig bör hamna i frysen.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Efter en lång dags arbete kommer många hem för att ställa sig vid spisen och laga middag. Inte sällan förbereds även matlådor att avnjuta på lunchen under kommande dagars arbetspass.
I de fall du lagar mycket mat kanske du ibland också väljer att frysa in den för att tina upp när det ska ätas.
Vissa livsmedel riskerar dock att utvidgas och få en annan smak och textur om den fryses in. Medan andra produkter med fördel kan frysas in, så som lök.
Viktigt är dock att tänka på att maten bör packas ordentligt så att inte frysskador rotar sig i matlådan, vilket resulterar i att maten blir torr när du tinar upp den.
Sedan finns det flera livsmedel som helt enkelt bör undvikas att frysas in.
MISSA INTE: Enkla knepet – så vet du att avokadon är mogen
Matlåda? Då ska du inte frysa in den
Men vilken typ av mat passar inte i matlådan, om du tänkt frysa in den?
Det beror på vilken typ av livsmedel du använder dig av. Men faktum är att det finns en hel drös av dem som aldrig bör hamna i din frys.
Professorn i livsmedelshygien, Marie-Louise Danielsson-Thams menar att en sak som ska undvikas att läggas i frysen är ägg.
– Ägg är inte så bra att frysa in. Det flytande innehållet utvidgas och skalet spricker och då får du äggrester i hela frysen, säger hon till Aftonbladet.
MISSA INTE: Så vet du om köttbiten är färdig
Maten som aldrig ska hamna i frysen
Men ägg är in det enda livsmedlet som inte bör hamna i frysen. Populära varor så som fil, yoghurt, majonnäs och créme fraiche bör heller aldrig hamna i frysen. Anledningen är att dessa produkter skär sig vid frysning och upptining, vilket sker när mjölkproteinet klumpas ihop och resulterar i en grynig sörja.
Inte heller bladgrönsaker och gurka ska frysas in då konsistensen förstörs av frysprocessen, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.
Om du lagar matlådor innehållandes mejeriprodukter eller grönsaker ska du istället tänka på mängden mat du lagar istället för att göra många portioner för att frysa in. Risken är att det inte blir någon trevlig upplevelse när det väl är dags att äta den.
LÄS MER:
Willys tar bort klassiska varan – matjätten svarar på ilskan