Unikt fall: Vad måste länder göra för klimatet?
FN:s domstol ska avgöra vad länder är skyldiga att göra för att stoppa klimatförändringarna. Nu inleds förhandlingarna i domstolens största fall någonsin.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Internationella domstolen i Haag är FN:s juridiska organ. Det etablerades i juni 1945, och påbörjade sin verksamhet i april året därpå.
Domstolen består av 15 domare som väljs av FN:s generalförsamling och FN:s säkerhetsråd för nioårsperioder. I mars 2023 bad generalförsamlingen ICJ om råd i två frågor:
Vilka förpliktelser har länder för att skydda klimatet och miljön från skadliga, av människan orsakade, växthusutsläpp och vad blir konsekvenserna för regeringar om deras agerande (eller brist på) skadar klimatet och miljön.
Källa: ICJ, AP
Efter flera år av påtryckningar från ö-nationer rådfrågade till sist FN:s generalförsamling sin domstol Internationella domstolen i Haag (ICJ) om "staternas skyldigheter i fråga om klimatförändringar”.
— Vi vill att domstolen ska slå fast att beteendet som förstört klimatet är olagligt, säger Margaretha Wewerinke-Singh, som representerar Stillahavsnationen Vanuatu i domstolen, till AP.
Mer än symbol
Domstolens beslut är inte bindande, men är mer än en symbolhandling eftersom det kan bli grunden för rättsliga åtgärder i olika länder, exempelvis stämningar.
För svensk del finns koppling till Aurorafallet, där organisationen Aurora stämt Sveriges regering och hävdar att klimatarbetet är otillräckligt. Fallet ligger just nu i Högsta domstolen, som ska uttala sig om huruvida ett sådant fall kan prövas i svensk domstol.
Ida Edling, talesperson för Aurora, hoppas att ICJ ska "understryka de rättviseprinciper som redan står klart och tydligt i internationell klimaträtt".
— Alltså att rika länder som Sverige, med högre utsläpp historiskt och nu, måste göra mer än andra länder och ställa om sitt samhälle mycket snabbare, säger hon.
Påverkar svenskt fall?
Under två veckor kommer ICJ att höra 99 länder och dryga tiotalet samarbetsorganisationer, vilket är den största uppslutningen i domstolens nästan 80-åriga historia, enligt AP.
Aurora följer förhandlingarna på plats och Edling tror att domstolens beslut, som väntas om några månader, kan få betydelse för Aurorafallet.
— Ja, det tror jag absolut. För internationella domstolen kommer ju då rådgiva om hur internationell rätt ska tolkas. Och vi använder oss ju absolut av internationell rätt i vår stämningsansökan, säger hon.