Nya regler för apotek – så påverkas du som kund
Nya regler ska börja gälla för nätapotek och åsikterna kring det nya regelverket går isär. Ett sätt att värna om patientsäkerheten, menar Läkemedelsverket. En "väsentlig försämring" för konsumenter, enligt Meds vd Björn Thorngren.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
År 2009 skedde en omreglering som gjorde att Apoteket AB inte längre hade ensamrätt på att bedriva detaljhandel med läkemedel.
Sedan dess har antalet apotek ökat med över 50 procent, enligt en rapport från Konkurrensverket som Svensk Farmaci rapporterat om.
MISSA INTE: Apotekaren varnar: Det händer om du äter för mycket vitaminer
På senare år har dessutom flera onlinebaserade apotek blivit allt mer etablerade, däribland Apotea, Meds och Apohem.
Men redan i november 2022 kom förslag om nya regler för dessa apotek. Detta eftersom Läkemedelsverket fått in klagomål från kunder som gjorde gällande att läkemedel, köpta på nätapotek, inte kommit fram eller blivit stulna när de lämnats utanför bostaden.
Förslaget i fråga möttes alltjämt av hård kritik. Till exempel var man kritisk mot att man skulle kräva id-kontroll med legitimering vid leverans av receptbelagda läkemedel och att det skulle vara förbjudet att lämna paket med läkemedel utanför mottagarens ytterdörr.
MISSA INTE: Apotek Hjärtat inför åldersgräns på utvalda varor efter larm
Nya regler kring leverans av läkemedel
Därefter har Läkemedelsverket arbetat om förslaget, vilket bland andra Läkemedelsvärlden rapporterat om. Id-kontrollen ska nu endast gälla när det är narkotiska preparat som levereras och andra läkemedel som anses särskilt eftertraktade, till exempel tillväxthormoner.
Man har däremot inte ändrat förbudet att lämna läkemedel obevakat vid mottagarens dörr. De måste levereras till en postlåda, ett utlämningsställe eller en leveransbox.
Dessa regler börjar gälla den 1 november 2025.
MISSA INTE: Läkemedel slut för 4 av 10: ” Väldigt bekymmersamt”
Meds vd Björn Thorngren kritisk
Men trots ändringarna har debatten om de nya reglerna fortsatt. En som fortsatt är kritisk är Björn Thorngren som är vd på Meds.
– Läkemedelsverket har trots omfattande kritik inte presenterat något underlag till varför en förändring är nödvändig. De har inte heller utrett konsekvenserna av minskad läkemedelstillgång. Det är därför omöjligt för remissinstanser och även deras egen styrelse att avgöra om åtgärderna är nödvändiga och proportionerliga, säger han till Nyheter24 och fortsätter:
– I det beslutsunderlag som deras egen styrelse fått, framgår att Läkemedelsverket registrerat två fall av stöld hos kund under de senaste fyra åren. Det inkluderar alla samtal och mail. Utöver detta har de fått ett tiotal synpunkter och frågor av människor. Sedan resonerar Läkemedelsverket att det kan finnas ett mörkertal utöver detta, utan att visa någon data som stödjer den farhågan.
Enligt Thorngren har man, via Apoteksföreningen, skickat in statistik som visar att "endast en tiondels promille av alla leveranser har någon form av avvikelse".
– Det handlar oftast om en försening eller att paketet försvunnit på distributionscentraler, alltså inte ute hos kunder. De här sifforna har helt ignorerats av Läkemedelsverket, uppger Meds-vd:n som också menar på att det är enklare att stjäla receptfria läkemedel i butiker än vad det är att stjäla paket på privata tomter eller portuppgångar.
Läkemedelsverket: Vissa har velat ha strängare regler
När Björn Thorngren tidigare riktat kritik mot Läkemedelsverkets nya regler har Annika Babra, chef för Läkemedelsverkets apotekstillsyn, och Joakim Brandberg, vikarierande generaldirektör Läkemedelsverket, svarat i en replik hos SvD.
"Läkemedel är potenta varor som inte kan hanteras hursomhelst. Det är apotekets ansvar att rätt läkemedel expedieras till rätt patient. Och det är Läkemedelsverkets ansvar att säkerställa att regelverket är utformat så att detta sker. Det kräver en omsorgsfull utformning av distributionstjänsten som tar hänsyn till mottagarens integritet och säkerhet men även att läkemedlet hanteras korrekt så att inte kvaliteten påverkas. Patientsäkerheten måste sättas först", skrev de då och menade också på att de återkommande får klagomål från konsumenter vars läkemedel inte når fram.
Man lyfte också att vissa velat se ännu hårdare regler.
"Under arbetet med de nya föreskrifterna har ett trettiotal instanser fått reagera på förslaget. Många av dessa instanser har tvärt emot Meds menat att kraven på att köpa läkemedel på nätet bör bli strängare, i vissa fall strängare än vad Läkemedelsverket har önskat."
MISSA INTE: Läkemedlet har skenat i pris – på bara ett år
Björn Thorngren: "Väsentlig försämring"
Enligt Björn Thorngren kommer regelverket innebära en "väsentlig försämring" för kunder i hela Sverige, men i synnerhet på glesbygden.
– Majoriteten av Sveriges postnummer har inte tillgång till hemleverans med personlig överlämning med den snabbhet och flexibilitet som vi är vana vid i städerna. De flesta paket är för stora att lämna i brevlåda, lantbrevbärare kommer sällan och kräver att kunden är hemma en hel arbetsdag för att ta emot. Kostnaden för dessa leveranser är mångdubbelt dagens alternativ, vilket inte kompenseras av myndigheterna, säger han till Nyheter24.
– I städerna behöver man nu stanna hemma och passa dörren för ett bud, vilket många inte kan eller vill. Ofta går sådana leveranser snett. I snitt måste buden göra 1.6 leveransförsök då kunderna inte alltid öppnar direkt, fortsätter han.
LÄS MER: Nyheter idag – aktuella nyheter från Sverige och världen
MISSA INTE: Senaste nytt – ta del av det som händer just nu