Det finns en hel del myter kring fåglars kostvanor, konstaterar Niklas Aronsson, som är redaktör på Birdlife Sverige och har skrivit en bok om fågelmatning.
Att fåglar inte tål salt är exempelvis en myt han gärna slår hål på.
— Det är en återkommande fråga, men det är inget problem att hänga ut till exempel en bit salt julskinka, säger han.
— Det är tvärtom något som de kan tillgodogöra sig och behöva.
Det är heller inte ovanligt, fortsätter han, att fåglar pickar på saltstenar som lagts ut vid ett stall eller att man ser fåglar som äter vägsalt.
Ingen trolldeg
För mycket blir det först vid relativt höga halter.
— Jag räknade på det här och om man tar trolldeg, som ju innehåller jättehöga halter salt, då börjar vi närma oss, säger Niklas Aronsson.
— Men jag har svårt att se att folk skulle lägga ut det och fåglarna skulle nog ändå välja bort det.
Och att bröd skulle vara skadligt är också till stor del en myt, enligt Niklas Aronsson.
Det kan vara bra att låta bli näringsfattigt bröd som till exempel korvbröd. Men om det blir vörtbröd över i jul är det fritt fram.
Enkelt uttryckt kan småfåglar med få undantag äta samma mat som vi människor. Bland undantagen finns avokado och kaffe.
— Det är väldigt lite som är giftigt egentligen och ofta är det sådant som man ändå kanske inte matar med.
Mat på marken?
Störst framgång får man om man lägger ut till exempel solrosfrön. Även jordnötter har visat sig vara en väldigt populär maträtt hos småfåglarna – som dessutom gärna får i sig lite fett i form av exempelvis talgbollar.
En sak som kan vara bra att tänka på är att fågelmatning kan leda till en del skräp på marken, särskilt med oskalade solrosfrön.
Men vill man ha en större mångfald av fåglar behöver man ändå strö ut mat på marken.
— Vill man optimera sin fågelmatning ska man mata ganska mycket på marken. Många arter, till exempel bergfinkar, bofinkar eller grönfinkar, föredrar det, säger Niklas Aronsson.